Dureri de cap in sarcina

In corpul unei femei insarcinate se intampla multe lucruri. Exista schimbari hormonale, factori de stres si stres fizic suplimentar asupra organismului. Toti acesti factori pot juca un rol in motivul pentru care unele femei insarcinate au dureri de cap.

Autor | Publicat Marti, 25 Oct 2022
Ultimul update Joi, 05 Ian 2023
Dureri de cap in sarcina - Calculator-Sarcina.ro
Dureri de cap in sarcina

Din fericire, durerile de cap in timpul sarcinii sunt destul de putin frecvente. Majoritatea proaspetelor mame nu le vor experimenta. Dar daca aveti o durere de cap in timpul sarcinii, de obicei nu este ceva de care sa va faceti griji.

Acest articol acopera tot ceea ce trebuie sa stiti despre durerile de cap in timpul sarcinii si cum sa le gestionati in cazul in care acestea se intampla din nou.

Ce este o durere de cap in timpul sarcinii?

O durere de cap este un simptom comun care poate fi cauzat de multe lucruri diferite. Durerile de cap nu sunt o boala, ci un simptom al unei afectiuni subiacente.

Medicii numesc acest lucru o "durere de cap primara". in timpul sarcinii, durerile de cap pot fi cauzate de schimbarile fizice din corpul tau, de stres si de schimbarea nivelului tau hormonal.

O durere de cap primara poate aparea la orice varsta sau la oricine, dar este cel mai frecventa la persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 55 de ani.

Puteti avea unul sau mai multe tipuri diferite de dureri de cap de-a lungul vietii. Exista aproximativ 40 de tipuri diferite de dureri de cap, inclusiv migrena, dureri de cap in grup, de tensiune si sinusale.

Cele mai frecvente duderi de cap in timpul sarcinii sunt:

Cauzele durerilor de cap in timpul sarcinii

Daca te confrunti cu dureri de cap in timpul sarcinii, iata care sunt principalele cauze:

Dureri de cap de tensiune

O durere de cap de tensiune apare atunci cand muschii din cap si gat sunt prea tensionati. Acest tip de durere de cap este comun si se poate intampla oricui, inclusiv femeilor insarcinate. Durerile de cap cauzate de tensiune sunt de obicei usoare, va deranjeaza mai putin de cateva ore si pot fi tratate prin relaxare si un tampon de incalzire pentru gat.

Daca aveti o durere de cap de tensiune in timpul sarcinii, medicul dumneavoastra va poate recomanda analgezice fara prescriptie medicala. Nu luati aspirina in timpul sarcinii.

Dureri de cap de tip migrena

O migrena este o durere de cap severa, pulsatila, care poate dura de la cateva ore pana la cateva zile. Este adesea insotita de greata, varsaturi si sensibilitate la lumina si sunet. Migrenele sunt mai frecvente la femei decat la barbati. Unele femei se confrunta cu aceste dureri de cap in timpul sarcinii.

Daca ati avut migrene inainte de a ramane insarcinata, este posibil sa constatati ca acestea se inrautatesc in timpul sarcinii si in primele cateva luni dupa nasterea copilului dumneavoastra. O migrena poate fi tratata cu medicamente. Asigurati-va ca discutati cu medicul dumneavoastra despre ce medicamente puteti lua in siguranta in timpul sarcinii.

Alte tipuri de dureri de cap care apar in timpul sarcinii

Tratament dureri de cap in sarcina

Sumar

Durerile de cap sunt unul dintre cele mai frecvente simptome in timpul sarcinii. Desi pot fi foarte inconfortabile, de obicei nu reprezinta nimic de care sa va faceti griji. Daca aveti o durere de cap in timpul sarcinii, incercati sa va relaxati si sa beti multa apa.

Daca aveti o durere de cap deosebit de dureroasa sau de lunga durata, cel mai bine este sa vorbiti cu medicul dumneavoastra.

Intre timp, puteti incerca sa va tratati durerea de cap folosind metode de ameliorare a durerii, cum ar fi sa faceti un dus cald, sa beti apa, sa va odihniti intr-o camera intunecata sau sa folositi un analgezic fara prescriptie medicala.

Daca durerea de cap nu dispare sau se inrautateste dupa ce ati luat medicamente, cel mai bine este sa solicitati asistenta medicala cat mai curand posibil.

Femeile insarcinate pot prezenta un simptom mai rar intalnit: candidoza in sarcina. Cunoasterea semnelor acesteia si a modului de tratare eficienta poate indeparta orice disconfort.

Sursa: pregnancybirthbaby.org.au
10 lucruri de stiut in sarcina
10 lucruri de stiut in sarcina
Paracetamol in sarcina - administrare si contraindicatii
Paracetamol in sarcina - administrare si contraindicatii
Diareea in sarcina - cauze, simptome si tratament
Diareea in sarcina - cauze, simptome si tratament
Candidoza in sarcina
Candidoza in sarcina
Morfologia fetala trimestrul 2
Morfologia fetala trimestrul 2
Pregatirea pentru nastere
Pregatirea pentru nastere