Paracetamol in sarcina

Paracetamolul este un medicament utilizat pentru a ameliora febra, durerile de cap si alte dureri minore. Este utilizat in mod obisnuit ca analgezic fara prescriptie medicala si actioneaza prin scaderea productiei de prostaglandina din organism, o substanta chimica naturala care declanseaza raspunsul la durere si inflamatia.

Autor | Publicat 21 Octombrie 2022
Ultimul update 11 Decembrie 2023
Paracetamol in sarcina - Calculator-Sarcina.ro
Paracetamol in sarcina

Administrare paracetamol si recomandari

Paracetamolul este sigur pentru utilizare la femeile insarcinate in primul trimestru. Daca este utilizat in dozele recomandate, in momentele adecvate pe parcursul sarcinii, nu prezinta niciun risc pentru mama sau copil.

Poate fi administrat in conditii de siguranta, cu un risc minim de efecte secundare sau consecinte negative asupra copilului. Un aport mai mare decat cantitatile recomandate poate duce la afectarea ficatului.

Care sunt beneficiile Paracetamolului in timpul sarcinii

Paracetamolul este potrivit pentru utilizare in timpul sarcinii pentru ameliorarea pe termen scurt a durerii usoare si pentru reducerea febrei. Este recomandat ca medicament de prima linie pentru gestionarea durerii usoare, cum ar fi durerile de cap in timpul sarcinii.

Paracetamolul reduce, de asemenea, temperatura corpului in timpul sarcinii daca aveti febra. In plus, este utilizat si pentru tratarea durerilor articulare, a durerilor musculare si a durerilor dupa o interventie chirurgicala.

Paracetamolul, in dozele recomandate, nu are efecte adverse sau daunatoare asupra fatului. Nu creste riscul de anomalii congenitale si nu este o cauza a malformatiilor congenitale la nou-nascut. Nu are efecte teratogene atunci cand este administrat in doze normale.

Doza maxima de paracetamol in sarcina

Doza zilnica maxima de paracetamol in timpul sarcinii este de 2 grame si trebuie administrata numai conform indicatiilor unui profesionist din domeniul sanatatii.

Dozele mai mari au fost asociate cu un risc mai mare de aparitie a unei afectiuni rare, dar grave, numita hepatotoxicitate paracetamolica (afectare hepatica).

Doza recomandata de paracetamol pentru femeile care alapteaza este de 1000 mg la fiecare sase ore, la nevoie pentru durere.

Administrare paracetamol

Doza recomandata de paracetamol pentru femeile gravide este de doua comprimate de 500 mg la fiecare patru pana la sase ore, in functie de durere.

Paracetamol in sarcina contraindicatii

Dozele mari sau prelungite de paracetamol au fost asociate cu un risc crescut de aparitie a unei afectiuni rare, dar grave, numita hepatotoxicitate paracetamolica (afectare hepatica). Riscul general de hepatotoxicitate a paracetamolului este scazut la femeile insarcinate, dar creste odata cu doze zilnice mai mari si durate mai lungi de utilizare.

Congresul American al Obstetricienilor si Ginecologilor (ACOG) recomanda ca femeile insarcinate sa fie constiente de riscul de hepatotoxicitate a paracetamolului si sa utilizeze cea mai mica doza posibila pentru cea mai scurta perioada de timp posibila.

Sumar

Paracetamolul poate fi utilizat in siguranta in timpul sarcinii. Este unul dintre cele mai frecvent utilizate analgezice in timpul sarcinii si este recomandat ca medicament de prima linie pentru dureri usoare, cum ar fi durerile de cap.

Sursa: medicinesinpregnancy.org
10 lucruri de stiut in sarcina
10 lucruri de stiut in sarcina
Paracetamol in sarcina
Paracetamol in sarcina
Diareea in sarcina
Diareea in sarcina
Candidoza in sarcina
Candidoza in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Pregatirea pentru nastere
Pregatirea pentru nastere