Candidoza in sarcina

Daca ati mai avut o infectie fungica, sau candidoza, probabil stiti cat de neplacuta poate fi. De multe ori incepe sub forma unor pete rosii, cu mancarimi in interiorul gurii si pe limba, numite "afte orale" (a nu se confunda cu aftele vaginale).

Autor | Publicat 24 Octombrie 2022
Ultimul update 11 Decembrie 2023
Candidoza in sarcina - Calculator-Sarcina.ro
Candidoza in sarcina

Sunt afectiuni extrem de frecvente, in special la persoanele care au sistemul imunitar slabit din cauza unei boli sau a anumitor medicamente.

Dar ce se intampla daca ai o infectie fungica atunci cand esti insarcinata? Candidoza in timpul sarcinii poate fi periculoasa pentru bebelusul tau? Haideti sa aflam mai multe despre aceasta afectiune si despre riscurile ei in timpul sarcinii.

Ce este aceasta candidata?

Candida este un tip de ciuperca care traieste in mod normal in corpul dumneavoastra fara a provoca vreun rau. Dar atunci cand sistemul imunitar este slabit, aceasta ciuperca poate creste si se poate inmulti, provocand diverse tipuri de infectii, inclusiv candidoza orala, candidoza vaginala si iritatia de scutec (candidoza pielii).

Candidoza in timpul sarcinii este o infectie fungica cauzata de o crestere excesiva a drojdiei cunoscute sub numele de Candida albicans. Aceasta poate debuta sub forma unor pete rosii, cu mancarimi in interiorul gurii si pe limba, numite "afte orale" (a nu se confunda cu aftele vaginale).

Candidoza orala este mai frecventa decat candidoza vaginala, in special la persoanele care au un sistem imunitar slabit din cauza unei boli sau a anumitor medicamente.

Candida este cea mai frecventa cauza de infectie fungica in timpul sarcinii, afectand pana la 40 la suta dintre femei.

Daca sunteti insarcinata, corpul dumneavoastra produce in mod natural mai mult estrogen, ceea ce poate creste riscul de a dezvolta o infectie fungica. Alti factori care va pot creste riscul de candidoza in timpul sarcinii includ alaptarea, utilizarea medicamentelor si faptul ca sunteti diabetica.

Candidoza orala in timpul sarcinii

Candidoza orala este o afectiune frecventa in timpul sarcinii. Daca aveti candidoza orala, aceasta se poate raspandi si la bebelusul dumneavoastra si ii poate provoca o iritatie de scutec.

Daca bebelusul dumneavoastra are o iritatie de scutec, ar putea ajunge sa aiba o iritatie pe fund si pe coapse, care poate fi foarte dureroasa si il poate face pe bebelus sa planga.

Daca aveti candidoza orala, puteti avea un strat alb sau gri in gura, ceea ce poate face dificila ingerarea alimentelor. De asemenea, este posibil sa aveti un gust metalic in gura.

Candidoza orala in timpul sarcinii poate provoca dermatita de contact la copilul dumneavoastra. Acest lucru poate duce la aparitia unor pete rosii dureroase pe fata, gura si organele genitale ale bebelusului dumneavoastra.

Dermatita de contact la un bebelus poate face ca acesta sa fie foarte iritabil si sa planga mult. De asemenea, poate ingreuna hranirea corecta a bebelusului dumneavoastra.

In cazuri rare, candidoza bucala poate face ca bebelusul dumneavoastra sa aiba o infectie in sange, ceea ce poate fi foarte periculos. Daca aveti candidoza bucala, medicul dumneavoastra va poate prescrie un medicament antifungic pentru a trata infectia.

Riscul de candidoza orala in timpul sarcinii

Candidoza orala nu este periculoasa pentru dumneavoastra sau pentru copilul dumneavoastra. Este probabil sa se rezolve de la sine dupa ce ati nascut. Dar poate fi foarte inconfortabila si poate ingreuna alimentatia si alaptarea.

Candidoza orala poate fi tratata cu medicamente antifungice, dar daca alaptezi, va trebui sa iei anumite masuri de precautie.

Anumite medicamente antifungice care sunt folosite pentru a trata candidoza orala pot trece in laptele matern si pot provoca diaree si varsaturi la copilul dumneavoastra.

Medicul dumneavoastra va poate ajuta sa gasiti cel mai bun medicament si cea mai buna doza pentru dumneavoastra, pentru a limita riscul de efecte secundare pentru bebelusul dumneavoastra. Cremele antifungice pot fi utilizate pentru a trata candidoza orala la bebelusii care sunt prea mici pentru a inghiti medicamente.

Candidoza vaginala in timpul sarcinii

Candidoza vaginala este frecventa in timpul sarcinii. Aceasta se poate raspandi la bebelusul dumneavoastra si poate provoca iritatii de scutec. In cazuri rare, se poate raspandi si in fluxul sanguin al bebelusului dumneavoastra, ceea ce poate fi foarte periculos.

Candidoza vaginala poate fi tratata cu medicamente antifungice, cum ar fi clotrimazolul. Daca aveti candidoza vaginala, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va recomande sa folositi un aplicator de unica folosinta pentru a aplica medicamentul.

Folosirea unui aplicator curat de fiecare data poate ajuta la prevenirea raspandirii infectiei in alte parti ale corpului dumneavoastra.

Riscul de candidoza vaginala in timpul sarcinii

Desi candidoza vaginala nu este periculoasa nici pentru tine, nici pentru bebelusul tau, poate fi destul de incomoda si poate dura mult timp. Daca aveti candidoza vaginala, medicul dumneavoastra va poate prescrie un medicament antifungic pentru a trata infectia.

Este posibil sa trebuiasca sa luati medicamentul timp de pana la doua saptamani, chiar daca simptomele pot disparea mult mai repede. De asemenea, este posibil sa trebuiasca sa folositi o crema sau o insertie vaginala pentru a ajuta la eliminarea infectiei.

Daca aveti candidoza vaginala, este posibil sa fie nevoie, de asemenea, sa va spalati lenjeria intima si sa va igienizati patul. Puteti face acest lucru spalandu-va lenjeria intima in apa calda si uscandu-o intr-un uscator fierbinte. De asemenea, puteti pune cearceafuri curate sub burta de gravida pe timpul noptii.

Sumar

Candidoza orala este o afectiune frecventa in timpul sarcinii, nu este periculoasa pentru dumneavoastra sau pentru bebelusul dumneavoastra, dar poate fi foarte inconfortabila si poate ingreuna alimentatia si alaptarea.

Poate ca nu stiti, dar pana la 75% dintre femei vor avea o infectie vaginala, cauza fiind cresterea excesiva a drojdiei cunoscute sub numele de Candida Albicans.

Sursa: healthline.com
10 lucruri de stiut in sarcina
10 lucruri de stiut in sarcina
Paracetamol in sarcina
Paracetamol in sarcina
Diareea in sarcina
Diareea in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Pregatirea pentru nastere
Pregatirea pentru nastere
Depresia postnatala
Depresia postnatala