Ceaiuri interzise in Sarcina
Consumul de ceaiuri interzise poate duce la stimularea uterului; prevenirea ofera protectie pentru mama si fatul ei prin reducerea riscului de avort si prematuritate.
- Evitarea consumului de cafeina ajuta la protejarea fluxului placentar si cresterea normala a greutatii fatului.
- Consumul in exces al ceaiului cu cafeina va stimula contractii uterine premature.
- Alege ceaiuri care protejeaza digestia si imunitatea.

Ceaiurile interzise cu efedra si ginkgo biloba afecteaza dezvoltarea sistemului nervos al fatului si poate influenta tensiunea arteriala si circulatia sangelui.
Ce efecte pot avea anumite plante asupra fatului?
Extractul din diferite plante poate avea substante chimice active care pot fi stocate in placenta. Efectele posibile sunt:
- Risc crescut de avort spontan.
- Dezechilibre hormonale.
- Variatii ale ritmului cardiac al fatului.
- Probleme severe cu digestia.
Cum influenteaza anumite ceaiuri sau cofeina dezvoltarea fatului?
Consumul de ceai cu cafeina poate perturba somnul si metabolismul fatului, ca stimulent care are aceste efecte negative. Poate afecta prin:
- Greutate mica la nastere.
- Riscul de avort spontan.
- Probleme de neurodezvoltare.
Ceaiuri interzise in sarcina si motivele pentru care trebuie evitate
Ceaiuri care pot stimula contractiile uterine
- Ceaiul de menta este cunoscut pentru efectele sale calmante, insa consumul excesiv poate creste riscul de contractii uterine.
- Ceai de zmeura este folosit in mod obisnuit pentru a initia travaliul si nu este recomandat in primele doua trimestre de sarcina.
- Ceaiul de cohosh are o reputatie pentru actiunile sale de echilibrare a hormonilor, insa poate provoca travaliu prematur.
Ceaiuri care pot duce la dezechilibru hormonal
- Glicirizina este compusul principal al ceaiului de lemn dulce si acesta poate duce la tensiuni arteriale in crestere si perturbari hormonale.
- Ceaiul Dong Quai este folosit pentru echilibrarea hormonala in terapia chineza traditionala dar poate intensifica dezechilibrul hormonal consumat in cantitati mari.
- Ceaiul de ginseng afecteaza echilibrul hormonal.
Ceaiuri cu risc ridicat de toxicitate
- Ceaiul de scortisoara contine cumarina, un element capabil de a produce contractii uterine.
- Ceaiul de anason poate provoca reactii alergice intense si perturbari hormonale.
- Ceaiurile laxative provoaca atat deshidratare cat si crampe abdominale.
Ceaiurile cu un continut ridicat de cafeina
- Ceaiul negru contine cantitati mari de cofeina care poate influenta dezvoltarea fatului.
- Ceaiul verde este apreciat pentru beneficiile sale pentru sanatate dar trebuie sa se stie ca contine cofeina care poate afecta absorptia acidului folic esential pentru dezvoltarea bebelusului.

Femeile insarcinate nu ar trebui sa consume mai mult de 200 mg de cofeina intr-o singura zi. Referinte fizice indica ca 240 ml de ceai negru contine 47 mg de cofeina si ceaiul verde doar 28 mg.
Precautii pentru ceaiurile comune in timpul sarcinii
Pe toata durata sarcinii necesita o atenta selectie a ceaiurilor pentru a proteja sanatatea mamei si a bebelusului.
Unele ceaiuri consumate sunt recomandate in timpul sarcinii deoarece ajuta la ameliorarea simptomelor sistemului nervos cat si digestiv, insa altele pot contine compusi care ar putea cauza efecte negative.

Analizati etichetele cu grija pentru a putea identifica ingredientele care pot provoca probleme de sanatate.
Plante laxative
- Senna
- Crusin
- Aloe vera
- Revent
- Cascara sagrada
Plante cu efect energizant
- Guarana
- Ceai mate
- Efedra
- Nuca de cola
- Ceaiuri cu cafeina concentrata
Plante care afecteaza hormonii
- Cohosh negru
- Dong quai
- Ginseng
- Lemn dulce
- Salvie
Uleiuri din plante periculoase
- Ulei de salvie
- Ulei de rozmarin
- Ulei de busuioc
- Ulei de scortisoara
- Ulei de eucalipt
Alte plante de evitat
- Musetel poate fi consumat in maxim 2 cani pe zi.
- Sunatoare
- Urzica
- Paducel
- Ghimbir in cantitati mari.
Ceaiuri permise in sarcina
- Ceaiul de musetel necesita o administrare controlata de doar 1 cana pe zi datorita efectelor sale antiinflamatoare si relaxante pentru a pastra echilibrul hormonal.
- Ceaiul Rooibos este un ceai fara cafeina dar cu mult antioxidanti care necesita un consum limitat pentru prevenirea reactiilor alergice.
- Ceaiul de ghimbir poate reduce greturile.
Dozarea corecta este importanta si pentru ceaiurile considerate sigure. Astfel:
- Ceaiul de ghimbir poate fi consumat in maxim 2 cani pe zi si este recomandat intre mese pentru a reduce simptomele de greturi.
- Bucura-te de un efect calmant prin consumul unui ceai de musetel intr-o cana zilnica de preferat seara.
- Consuma pana la 3 cani de ceai rooibos pe zi pentru a beneficia de antioxidanti si de lipsa de cofeina.
- Limiteaza consumul de ceai de menta la o cana pe zi si evita-l in ultimele trei luni.
Aceste cantitati sunt doar estimative care pot fi modificate pentru a se potrivi cu recomandarile medicului si starea dvs. de sanatate.
Cum sa alegi un ceai sigur in sarcina?
Pentru a minimiza riscurile, alegeti doar acele ceaiuri din plante despre care se stie ca sunt sigure si evitati-le pe cele care pot transporta impreuna cu ele niste substante potential toxice.
Sfaturi rapide
- Cautati ingredientele pe eticheta produsului pentru a identifica ierburile care stimuleaza puternic sau care au efect laxativ puternic precum senna sau lemnul dulce.
- Alegeti tipurile decofeinizate: Ceaiul poate avea continut de cofeina care poate duce la dificultati de somn si poate creste presiunea arteriala.
- Daca nu exista informatii suficiente legate de siguranta unui component al ceaiului pentru femeile in sarcina atunci nu consumati ceaiuri rare sau neobisnuite. Femeile gravide trebuie sa nu bea mai mult de 1-2 cani de ceai zilnic si sa observe efectele asupra organismului.
Cum sa prepari corect un ceai sigur in sarcina?

- Majoritatea ceaiurilor trebuie sa fie infuzate timp de 5-10 minute pentru a evita eliberarea compusilor potential iritanti.
- Pentru a preveni eliberarea de compusi nocivi temperatura optima de preparare a ceaiurilor din plante se stabileste sub 80°C.
- Reutilizarea pliculetelor de ceai este interzisa.
- Pentru a reduce riscul expunerii la substante chimice daunatoare achizitionati ceaiuri organice din surse de incredere.
- Fara indulcitori artificiali sau prea mult zahar. Daca vrei un gust dulce, foloseste doar putina miere dupa primul trimestru de sarcina.
- Ceaiul trebuie baut cald, nu fierbinte: adica temperaturile foarte ridicate pot irita mucoasa gastrica si poate agrava senzatia de greata.
Astfel, din primul pana in ultimul trimestru de sarcina vei putea consuma orice tip de ceai care iti place si care iti poate aduce beneficii prin ameliorarea durerilor si imbunatatirea sistemului digestiv si imunitar.
Trebuie retinut ca fiecare sarcina este diferita si ca toleranta fata de diferite ceaiuri poate varia
Consumul controlat de ceaiuri permise in timpul sarcinii ajuta la reducerea disconfortului digestiv si ofera un efect calmant natural sistemului nervos.
Aceste ceaiuri trebuie alese cu atentie si consumate cu moderatie deoarece contin cantitati importante de minerale esentiale precum calciu care sprijina cresterea sanatoasa a bebelusului.
Autor: Micu Adi • Sursa: www.who.int Publicat: • Modificat: