Ceaiuri interzise in Sarcina: efectele asupra fatului

Sarcina este o perioada sensibila in care fiecare aliment consumat are efecte asupra formarii fatului. De exemplu, diferitele continuturi de plante din ceaiuri pot transporta unele substante periculoase, cele care pot declansa contractiile uterine sau chiar echilibrul hormonal.

Ceaiuri interzise in sarcina

Consumul de ceaiuri interzise provoaca efecte negative pe termen lung care influenteaza atat dezvoltarea sistemului nervos al fatului, cat si cresterea acestuia.

Ceaiurile cu efedra sau ginkgo biloba pot produce schimbari serioase in tensiunea arteriala si fluxul sanguin, ceea ce delureaza siguranta atat pentru mama, cat si pentru fatul ei.

Ce efecte pot avea anumite plante asupra bebelusului?

Extractul din diferite plante poate avea substante chimice active care pot fi stocate in placenta. Efectele posibile sunt:

Cum influenteaza anumite ceaiuri sau cofeina dezvoltarea bebelusului?

Consumul de ceaiuri cu cofeina poate perturba somnul si metabolismul fatului, ca stimulent care are aceste efecte negative. Poate afecta prin:

Ceaiuri interzise in sarcina si motivele pentru care trebuie evitate

Ceaiuri interzise in sarcina si motivele pentru care trebuie evitate

Ceaiuri care pot stimula contractiile uterine

Ceaiuri care pot duce la dezechilibru hormonal

Ceaiuri cu risc ridicat de toxicitate

Ceaiurile cu un continut ridicat de cofeina

Femeile insarcinate ar trebui sa nu consume mai mult de 200 mg de cofeina intr-o singura zi. Referinte fizice indica ca 240 ml de ceai negru contine 47 mg de cofeina si ceaiul verde are 28 mg pentru aceleasi cantitati.

Ceaiul rooibos cu ceaiul de mere si infuziile de fructe de padure sunt exemple de optiuni sigure fara cofeina.

Precautii pentru ceaiurile comune in sarcina

Pe toata durata sarcinii necesita o atenta selectie a ceaiurilor pentru a proteja sanatatea mamei si a bebelusului.

Precautii pentru ceaiurile comune in sarcina

Unele ceaiuri consumate sunt recomandate in timpul sarcinii deoarece ajuta la ameliorarea simptomelor sistemului nervos cat si digestiv, insa altele pot contine compusi care ar putea cauza efecte negative.

Analizati etichetele cu grija pentru a putea indentifica ingredientele care ar putea provoca probleme de sanatate. Evitati produsele care contin:

Ceaiuri permise dar cu moderatie

Femeile insarcinate pot folosi anumite tratamente pe baza de plante cu conditia de a le consuma cu moderatie.  De exemplu:

Dozarea corecta este importanta si pentru ceaiurile considerate sigure. Astfel:

Aceste cantitati sunt doar estimative si pot fi ajustate astfel ca sa corespunda cu sfaturile medicului si starea de sanatate a dvs.

Cum sa alegi un ceai sigur in sarcina?

Pentru a minimiza riscurile, alegeti doar acele ceaiuri din plante despre care se stie ca sunt sigure si evitati-le pe cele care pot transporta impreuna cu ele niste substante potential toxice. Consultati cateva sfaturi rapide:

Cum sa prepari corect un ceai sigur in sarcina?

Trebuie respectate reguli foarte simple de preparare: Prin urmare, aceeasi cantitate de ierburi trebuie fiarta in apa fierbinte precum se prepara o infuzie obisnuita.

Cum sa prepari corect un ceai sigur in sarcina

Astfel, din primul pana in ultimul trimestru de sarcina vei putea consuma orice tip de ceai care iti place si care iti poate aduce beneficii prin ameliorarea durerilor si imbunatatirea sistemului digestiv si imunitar.

Trebuie retinut ca fiecare sarcina este diferita si ca toleranta fata de diferite ceaiuri poate varia.

Concluzie

Consumul controlat de ceaiuri permise timpul sarcinii ajuta la reducerea disconfortului digestiv si ofera un efect calmant natural sistemului nervos. Selectati cu grija aceste ceaiuri pentru consum regulat avand in vedere ca ele contin multe minerale esentiale precum calciu care contribuie la dezvoltarea sanatoasa a bebelusului.

Autor: • Sursa: www.hse.ie Publicat: • Modificat: