
Consumul de ceaiuri interzise provoaca efecte negative pe termen lung care influenteaza atat dezvoltarea sistemului nervos al fatului, cat si cresterea acestuia.
Ceaiurile cu efedra sau ginkgo biloba pot produce schimbari serioase in tensiunea arteriala si fluxul sanguin, ceea ce delureaza siguranta atat pentru mama, cat si pentru fatul ei.
Ce efecte pot avea anumite plante asupra bebelusului?
Extractul din diferite plante poate avea substante chimice active care pot fi stocate in placenta. Efectele posibile sunt:
- Un risc mai mare de avort spontan.
- Dezechilibre ale hormonilor.
- Variatii ale ritmului cardiac al fatului.
- Probleme severe cu digestia.
Cum influenteaza anumite ceaiuri sau cofeina dezvoltarea bebelusului?
Consumul de ceaiuri cu cofeina poate perturba somnul si metabolismul fatului, ca stimulent care are aceste efecte negative. Poate afecta prin:
- Greutate mica la nastere.
- Riscul de avort spontan.
- Probleme de neurodezvoltare.
Ceaiuri interzise in sarcina si motivele pentru care trebuie evitate

Ceaiuri care pot stimula contractiile uterine
- Ceaiul de menta este cunoscut pentru efectele sale calmante, insa consumul excesiv poate creste riscul de contractii uterine.
- Consumul de ceai din frunze de zmeura este folosit in mod obisnuit pentru a initia travaliul si nu este recomandat in primele doua trimestre de sarcina.
- Ceaiul de cohosh are o reputatie pentru actiunile sale de echilibrare a hormonilor, insa poate provoca travaliu prematur.
Ceaiuri care pot duce la dezechilibru hormonal
- Glicirizina este compozitul principal al ceaiului de lemn dulce si acesta poate duce la tensiuni arteriale in crestere si perturbari hormonale.
- Ceaiul Dong Quai este folosit pentru echilibrarea hormonala in terapia chineza traditionala dar poate intensifica dezechilibrul hormonal consumat in cantitati mari.
- Ceaiul de ginseng afecteaza echilibrul hormonal.
Ceaiuri cu risc ridicat de toxicitate
- Ceaiul de scortisoara contine o multitudine de elemente capabile de a produce contractii intense uterine.
- Ceaiul de anason poate provoca reactii alergice intense si perturbari hormonale.
- Ceaiurile laxative, ca senna si crosina provoaca atat deshidratare cat si crampe abdominale.
Ceaiurile cu un continut ridicat de cofeina
- Ceaiul negru contine cantitati mari de cofeina care poate influenta dezvoltarea fatului.
- Ceaiul verde este apreciat pentru beneficiile sale pentru sanatate dar trebuie sa se stie ca contine cofeina care poate afecta absorptia acidului folic esential pentru dezvoltarea bebelusuliu.
Femeile insarcinate ar trebui sa nu consume mai mult de 200 mg de cofeina intr-o singura zi. Referinte fizice indica ca 240 ml de ceai negru contine 47 mg de cofeina si ceaiul verde are 28 mg pentru aceleasi cantitati.
Ceaiul rooibos cu ceaiul de mere si infuziile de fructe de padure sunt exemple de optiuni sigure fara cofeina.
Precautii pentru ceaiurile comune in sarcina
Pe toata durata sarcinii necesita o atenta selectie a ceaiurilor pentru a proteja sanatatea mamei si a bebelusului.

Unele ceaiuri consumate sunt recomandate in timpul sarcinii deoarece ajuta la ameliorarea simptomelor sistemului nervos cat si digestiv, insa altele pot contine compusi care ar putea cauza efecte negative.
Analizati etichetele cu grija pentru a putea indentifica ingredientele care ar putea provoca probleme de sanatate. Evitati produsele care contin:
- Plante cu efect laxativ (senna, cascara sagrada)
- Plante cu proprietati stimulante (guarana, mate)
- Evitati ierburi care influenteaza hormonii precum cohosh negru si dong quai
- Uleiuri esentiale concentrate
Ceaiuri permise dar cu moderatie
Femeile insarcinate pot folosi anumite tratamente pe baza de plante cu conditia de a le consuma cu moderatie. De exemplu:
- Datorita proprietatilor sale terapeutice antinfiamatoare si relaxante, ceaiul de musetel trebuie consumat cu cumpatare (1 cana pe zi) pentru a nu compromite echilibrul hormonal.
- Ceaiul Rooibos este un ceai bogat in antioxidanti care nu contine cofeina dar trebuie consumat cu precautie pentru a preveni eventualele reactii alergice.
- Ceaiul de ghimbir poate reduce greturile.
Dozarea corecta este importanta si pentru ceaiurile considerate sigure. Astfel:
- Ceai de ghimbir poate fi consumat in maxim 2 cani pe zi si este recomandat intre mese pentru a reduce simptomele de greturi.
- Bucura-te de un efect calmant prin consumul unui ceai de musetel intr-o cana zilnica de preferat seara.
- Consuma pana la 3 cani de ceai rooibos pe zi pentru a beneficia de antioxidanti si de lipsa de cofeina.
- Consumeti doar o cana de ceai de menta intr-o singura zi si renuntati in ultimul trimestru.
Aceste cantitati sunt doar estimative si pot fi ajustate astfel ca sa corespunda cu sfaturile medicului si starea de sanatate a dvs.
Cum sa alegi un ceai sigur in sarcina?
Pentru a minimiza riscurile, alegeti doar acele ceaiuri din plante despre care se stie ca sunt sigure si evitati-le pe cele care pot transporta impreuna cu ele niste substante potential toxice. Consultati cateva sfaturi rapide:
- Cititi lista de ingrediente si evitati sa folositi ierburi care pot stimula cu adevarat sau au un efect laxativ destul de puternic, cum ar fi senna, lemnul dulce sau pelinul.
- Alegeti tipurile decofeinizate: ceaiul poate contine cofeina; prea multa cofeina va poate afecta somnul si va poate creste tensiunea arteriala.
- Omiteti ceaiurile neobisnuite/rare din plante daca exista informatii inadecvate cu privire la siguranta unui ingredient in timpul sarcinii, mai bine sa nu le beti.
- Medicii si nutritionistii le sfatuiesc femeile insarcinate sa nu consume mai mult de 1-2 cani de ceai pe zi si sa monitorizeze reactiile organismului lor.
Cum sa prepari corect un ceai sigur in sarcina?
Trebuie respectate reguli foarte simple de preparare: Prin urmare, aceeasi cantitate de ierburi trebuie fiarta in apa fierbinte precum se prepara o infuzie obisnuita.

- Nu o preparati in exces: majoritatea ceaiurilor trebuie sa fie infuzate timp de 5-10 minute pentru a evita eliberarea compusilor potential iritanti.
- Temperatura optima de prepararea ceaiurilor din plante este de sub 80°C pentru a preveni eliberarea de compusi nocivi. Folositi un termometru pentru ceai sau asteptati 3-4 minute ca apa sa se raceasca dupa fierbere.
- Reutilizarea pliculetelor de ceai este interzisa.
- Ingrediente de calitate: cumparati ceaiuri din surse sigure, de preferinta organice, pentru a minimiza expunerea la pesticide si alte substante chimice daunatoare.
- Fara indulcitori artificiali sau prea mult zahar: daca vrei un gust dulce, foloseste doar putina miere dupa primul trimestru de sarcina.
- Ceaiul trebuie baut cald, nu fierbinte: adica temperaturile foarte ridicate pot irita mucoasa gastrica si poate agrava senzatia de greata.
Astfel, din primul pana in ultimul trimestru de sarcina vei putea consuma orice tip de ceai care iti place si care iti poate aduce beneficii prin ameliorarea durerilor si imbunatatirea sistemului digestiv si imunitar.
Trebuie retinut ca fiecare sarcina este diferita si ca toleranta fata de diferite ceaiuri poate varia.
ConcluzieConsumul controlat de ceaiuri permise timpul sarcinii ajuta la reducerea disconfortului digestiv si ofera un efect calmant natural sistemului nervos. Selectati cu grija aceste ceaiuri pentru consum regulat avand in vedere ca ele contin multe minerale esentiale precum calciu care contribuie la dezvoltarea sanatoasa a bebelusului.
Autor: Micu Adi • Sursa: www.hse.ie Publicat: • Modificat: