Dureri de burta in Sarcina: durerile abdominale motiv de ingrijorare

Viitoarea mamica intampina adesea dureri abdominale in sarcina care pot avea numeroase cauze: de la modificarile fiziologice naturale pana la situatii in care durerea este severa si necesita evaluare medicala imediata.

Dureri de burta in Sarcina

Pana la 60% dintre gravide intampina probleme in zona lombara si pelviana in perioada sarcinii. Durerile abdominale afecteaza femeile diferit, manifestandu-se ca disconfort minim sau ca simptome acute indicand probleme grave.

Durerile de burta in sarcina in primele saptamani: cauze comune

Durerea de burta, in special in zona abdomenului inferior, este un simptom comun, normal la inceputul sarcinii datorita schimbarilor hormonale si fizice care afecteaza corpul.

Durerea usoara, similara cu cele menstruale sub forma de crampe abdominale, apare atunci cand embrionul se implanteaza in uter si uterul incepe sa creasca.

Principalele cauze specifice durerilor de burta in primele saptamani

  • Durerile provocate de implantarea embrionului (intre zilele 6-12 dupa conceptie).
  • Intinderea ligamentelor uterine.
  • Constipatia si gazele intestinale.
  • Modificarile hormonale.
  • Cresterea uterului.
  • Transformarile corpului pentru adaptarea la sarcina.

Durerile abdominale in timpul sarcinii pot aparea inca din primele saptamani, insa acestea sunt normale si nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Acestea trec pe masura ce sarcina avanseaza, insemnand adaptarea corpului la noua situatie. Consultati medicul daca durerea este intensa sau continua.

Tipuri de dureri abdominale in functie de trimestru de sarcina

Durerile abdominale in trimestrul 1 de sarcina

In primele saptamani de sarcina durerile abdominale apar datorita procesului de implantare a embrionului in peretele uterin combinat cu modificarile hormonale timpurii.

Majoritatea persoanelor descriu aceste dureri ca fiind similare cu unele crampe menstruale usoare.

Sarcina din primul trimestru care prezinta dureri severe cu sangerare vaginala are o probabilitate de 10-12% sa evolueze catre avort spontan.

Sarcina ectopica este cea mai comuna cauza de deces obstetric si produce adesea durere abdominala unilaterala cu sangerare vaginala, ameteli si greata.

Manifestari specifice in trimestrul 2 de sarcina

Pe masura ce uterul creste aparitia durerilor de ligamente devine frecventa. In aceasta perioada modificarile posturale si schimbarile centrului de greutate pot provoca dureri musculare.

Durerea ligamentelor este cauza principala a crampelor abdominale in al doilea trimestru si se poate declansa prin schimbari bruste de pozitie, tuse si stranut.

Durerea lombare afecteaza aproximativ jumatate din sarcini, din cauza modificarilor fiziologice normale cum ar fi presiunea mecanica din uterul in crestere si cresterea greutatii corpului.

Durerile de stomac caracteristice trimestrului 3

Presiunea uterului exercitata asupra organelor apropiate si a diafragmei poate genera disconfort si dureri in partea inferioara a abdomenului in ultimul trimestru.

Este normal ca viitoarea mamica sa resimta durere sub coaste si in jurul pelvisului si soldurilor datorita greutatii burtii in acest trimestru.

Contractiile Braxton Hicks se intensifica in al treilea trimestru si pot produce disconfort in unele cazuri. Aceste contractii dau o impresie de strangere abdominala pentru o durata de 30-60 de secunde si pot persista pana la 2 minute.

Durerea abdominala: cauze frecvente si inofensive

Modificari fiziologice normale in sarcina

Debutul sarcinii produce modificari fiziologice care duc la diferite tipuri de disconfort abdominal. Progesteronul joaca un rol crucial in sistemele organismului prin interactiunile hormonale pe care le stabileste.

Progesteronul relaxazeaza muschii intestinali si incetineste digestia. Acest proces cauzeaza balonare si constipatie, iar pe masura ce sarcina avanseaza apendicele, apendicele isi schimba pozitia.

Cresterea uterului si intinderea ligamentelor

Durerea se manifesta deoarece ligamentele rotunde care sustin uterul se intind in timp ce acesta creste impreuna cu bebelusul.

Cele doua mari ligamente care duc de la uter la zona inghinala sunt responsabile pentru durerile ligamentelor rotunde. Aceasta durere se manifesta in general in al doilea trimestru al sarcinii si nu prezinta pericole pentru sanatate.

La nevoia de a stranuta sau a tusi, indoiti si flexati soldurile pentru a reduce tensiunea pe tendoane.

Contractiile Braxton Hicks

Contractiile Braxton Hicks, cunoscute si ca "contractii false" sunt un semn anticipator al travaliului.

Contractiile Braxton Hicks pot incepe in trimestrul 2, dar se dezvolta predominant in al treilea trimestru. Acest tip de contractii provoaca mai mult disconfort decat durere.

Probleme digestive comune (gaze, constipatie, arsuri)

Principalele cauze inofensive ale durerilor abdominale sunt: probleme de constipare, gaze si arsurile la stomac.

  • Pentru a trata constipatia se recomanda consumul de apa, alimente bogate in fibre si exercitii fizice constante sugerate de medicul ginecolog.
  • Intre 17% si 45% dintre femeile insarcinate se confrunta cu arsurile la stomac.
  • Cresterea uterului produce presiune pe tractul digestiv care intensifica aceasta problema.

Dureri de burta dupa activitate fizica sau intima

Activitatea fizica combinata cu activitatea intima poate cauza disconfort abdominal. Durerile de stomac in timpul sarcinii pot fi cauzele inofensive care apar in timpul sau imediat dupa un orgasm. Aceasta forma de disconfort este temporara si nu necesita atentie medicala.

Cand durerile de burta pot semnala probleme grave

Sarcina ectopica (extrauterina) - semne de alarma

Sarcina ectopica se dezvolta atunci cand un ovul fertilizat isi stabileste implantarea in afara uterului, cel mai frecvent fiind trompa uterina.

Aceasta este o situatie medicala critica care poate deveni letala fara interventie medicala rapida. Sarcinile ectopice au o frecventa de 1-2%.

O sarcina extrauterina provoaca dureri intense si sangerari intre a 6-a si a 10-a saptamana de sarcina.

Femeile intre 35 si 44 de ani impreuna cu cele care dezvolta endometrioza au o probabilitate mai mare de a dezvolta sarcini ectopice.

Cand experimentati o durere acuta care persista pentru mai mult de cateva minute in timp ce se produce sangerare trebuie sa contactati medicul ginecolog.

Riscul de avort spontan

Avortul spontan se refera la pierderea unei sarcini inainte de saptamana 20 de sarcina. Un avort spontan este caracterizat prin:

  • Dureri de spate care variaza de la usoare la severe.
  • Contractii frecvente.
  • Sangerare de culoare maronie sau rosie stralucitoare cu sau fara crampe.

O evaluare medicala imediata este necesara cand intampinati dureri severe care sunt acompaniate de sangerari vaginale.

Complicatiile placentei

Placenta praevia si decolarea prematura de placenta sunt exemple de complicatii placentare ce genereaza durere abdominala severa in timpul sarcinii.

Decolarea de placenta este o cauza a 10-25% din deceselor preeclamptice si manifesta sangerare vaginala simultan cu durere abdominala sau pelvina si sensibilitate uterina cu contractii rapide.

O placenta compromisa impiedica transferul oxigenului si a nutrientilor catre fatul in curs de dezvoltare.

Travaliu prematur

Contractiile si modificari cervicale inainte de saptamana 17 de sarcina reprezinta travaliu prematur.

Semnele se manifesta prin contractii regulate care imita crampele menstruale si se potrivesc cu dureri atipice si modificari in secretia vaginala.

O consultare prompta a unui medic obstetrician este cruciala pentru prevenirea nasterii premature.

Preeclampsia si alte urgente medicale

Preeclampsia apare dupa a doua jumatate de sarcina si se caracterizeaza prin o tensiune arteriala inalta si prezenta de proteine in urina. Se prezinta cu umflari la maini si picioare impreuna cu dureri abdominale intense si greata.

Sindromul HELLP, este o complicatie severa a sarcinii ce combina hemoliza cu niveluri ridicate ale enzimelor hepatice si numar redus de trombocite, necesitand interventii medicale imediate pentru a preveni riscuri letale.

Cum deosebesc durerile inofensive de cele ingrijoratoare

Caracteristicile durerilor fiziologice

Durerile fiziologice din sarcina sunt intermitente si reduc prin schimbarea pozitiei sau cu timpul, fara a fi asociate cu simptomele alarmante.

Durerile tendoanelor sunt ascutite si se manifesta pentru scurt timp cand exista o schimbare rapida a pozitiei.

Contractiile Braxton-Hicks produc mai multe sensatii de inconfort decat de durere si apar in mod neregulat si imprevizibil.

Semnale de alarma care necesita consult medical urgent

Persoanele cu anumite simptome asociate cu dureri abdominale trebuie sa contacte imediat un medic. Acestea implica

  • Dureri intense sau continue.
  • Pete sau sangerare vaginala.
  • Febra sau frisoane.
  • Secretii vaginale anormale.
  • Contractii repetate.
  • Varsaturi.
  • Ameteli.
  • Dureri sau sensibilitate la arsura al tractului urinar.

Este necesar sa consultati un specialist obstetric daca observati oricare dintre semnele de avertizare descrise.

Simptome asociate care trebuie monitorizate in timpul sarcinii

In plus fata de durerea de baza este important sa monitorizam simptome asociate care poate indica probleme serioase.

Modificarile miscarilor fetale, febra, sangerarea vaginala si secretiile vaginale anormale impreuna cu dificultatile de respiratie fac parte a simptomelor asociate.

Duerile abdominale in sarcina timpurie au cauza cel mai des de avortului spontan si de sarcinii ectopice, care adesea marcheaza prezenta sangerarii vaginale.

Ameliorarea durerilor abdominale: metode naturale

Modificari ale stilului de viata

Mentinerea unei bune hidratari reprezinta un pas important pentru persoanele insarcinate. Beti cantitati suficiente de lichide (apa, ceaiuri) pentru a preveni constipatia si pentru a reduce riscul infectiilor urinare care provoca dureri abdominale.

O schimbare esentiala consta in adoptarea unei posturi corecte. Faceti pauze pentru a minimiza tensiunea abdominala

Evitati alimentele care produc gaze sau indigestie. Grasimile prajite, varza si fasolea fac parte din lista alimentelor care produc gaze. Evitati toate bauturile carbogazoase.

Exercitii si pozitii recomandate

Femeile insarcinate care urmasc programul de exercitii adaptate experimenteaza o reducere a intensitatii durerilor lombare si ale centurii pelviene. Aceste programe includ exercitii aerobice, yoga prenatala, stretching si exercitii de respiratie.

Yoga prenatala s-a confirmat ca un metode eficienta pentru gestionarea durerilor lombo-pelviene in timpul periodei de sarcina.

Studiile arata ca exercitiile de stabilizare lombara combinate cu stretching-ul imbunatatesc stabilitatea posturala si reduc durerile de spate.

Un masaj prenatal administrat de un expert ajuta la relaxarea muschilor. Exercitii de respiratie si meditatia sunt tehnici de relaxare care ajuta la controlul stresului si durerilor.

Obiceiuri sanatoase de urmat

Folosirea unor obiceiuri sanatoase este esentiala pentru a preveni problemele abdometale. O postura corecta contribuie la reducerea tensiunii din spate si abdomen.

Evitarea exercitiilor intense si aplicarea tehnicilor de relaxare reduc risul de crampe/tensiuni musculare.

Prevenirea durerilor abdominale in sarcina

Folosirea unui mod de viata sanatos poate diminua durerea abdominala in timpul sarcinii. O regula stricta a programului de somn si alternarea activitatii cu pauze frecvente sunt esentiale.

Tehnicile de relaxare si meditatie ajuta la gestionarea stresului. Ingrijirea posturala necesita pernele de suport si mentinerea unei posturi corecte impreuna cu alegerea unei incaltari adecvate.

Autor: • Sursa: www.tommys.org Publicat: • Modificat: