Alimentatia in Sarcina: sfaturi si alimente pentru o sarcina sanatoasa

Pe perioada sarcinii este esential sa urmezi un stil de viata sanatos. Sarcina inseamna o perioada in care curele de vitamine ar trebui sa fie respectata cu strictete deoarece e o etapa cheie in viata unei femei, iar o alimentatie sanatoasa, echilibrata va ajuta la dezvoltarea armonioasa si sanatatea fatului.

Alimentatia in sarcina

De ce este importanta alimentatia in timpul sarcinii

Sarcina este o perioada din viata in care pare ca toate resursele organismului sunt investite in dezvoltarea fatului. Astfel, dieta mamei poate sa influenteze foarte tare cresterea si dezvoltarea copilului.

De exemplu, acidul folic previne defectele de tub neural, in timp ce fierul sustine formarea hemoglobinei, esentiala pentru transportul oxigenului.

Beneficiile pentru sanatatea mamei

Alimentatia echilibrata si consumul de suplimente, cum ar fi: zinc, magneziu, nu doar ca hraneste copilul ci o si sustine pe mama in coordonarea energiei sale evitand atat oboseala excesiva cat si anemia. Un mix corect de alimente care contin calciu si vitamina D ajuta la prevenirea osteoporozei.

Beneficiile pentru sanatatea mamei

Grupa principalelor alimente pe durata sarcinii

O alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii trebuie sa contina produse variate de baza, inclusiv carne, lactate, fructe si legume.

Fructe si legume

Fructe si legume – surse naturale de vitamine

O buna parte din aportul de vitamine, cum ar fi vitamina C si beta-caroten, si minerale vine din fructele si legumele cu frunze verzi.

Dupa cum stim, fibrele sunt de un real ajutor in reglarea tranzitului intestinal, reducand constipatia. Aceasta problema este frecventa in sarcina.

Proteine – elemente de baza pentru dezvoltare

Mancarea de acest tip este esentiala pentru dezvoltarea tesuturilor fetale. O recomandare sanatoasa cu privire la consumul de carne slaba, oua, fasole, linte in aceasta perioada este aceea de a fi bine gatite pentru a scadea riscurile de infectie.

Proteine

Carbohidrati – energie pentru doua persoane

In alimentatia zilnica, carbohidratii complecsi sunt foarte importanti, aportul lor fiind asigurat de cereale integrale, orez brun si cartofi.

Carbohidrati

Trebuie sa eviti alimente bogate in zahar, care pot duce la fluctuatii de energie si crestere excesiva in greutate.

Lactate – suport pentru oase si dinti sanatosi

Pentru oase si dinti sanatosi, produsele lactate (lapte, iaurt si branzeturi pasteurizate) devin o sursa principala de proteine si calciu.

Lactate

Lactatele ajuta la dezvoltarea si consolidarea oaselor, dintilor unui copil.

Nutrienti esentiali pentru sarcina

Sarcina este o etapa importanta atat pentru mama, cat si pentru copil. Fii constienta de nevoile pe care un copil le are in timpul dezvoltarii sale in burtica mamei, cum ar fi acid folic, calciu, fier si omega 3.

Alimente recomandate pe trimestrele de sarcina

Alimente recomandate pe trimestrele de sarcina

Nutritia este strans legata de diferitele schimbari care au loc in corpul unei gravide si, ca atare, anumiti nutrienti sunt necesari in diferite trimestre ale sarcinii.

Trimestrul I – Cum sa invingi greata matinala

Primul trimestru se ocupa de schimbari hormonale drastice, care pot provoca unor lipsa de apetit, sensibilitate la mirosuri sau chiar greturi matinale.

Astfel de simptome pot duce la o senzatie de pierdere in greutate, dar iata cateva trucuri pentru a face activitatea mai usoara:

Evita intotdeauna sa mananci alimente prajite sau grase, in locul lor opteaza pentru variante aburite sau prajite.

Trimestrul II – nutritie si dezvoltare

Dupa ce s-au redus greturile, al doliea trimestru al sarcina devine perioada de crestere accelerata a fatului. In acest context, este nevoie de aport mai mare de energie si de substante pentru dezvoltarea armonioasa a fatului.

Trimestrul III – Pregatirea pentru nastere

In ultimele 3 luni de sarcina o alimentatie echilibrata trebuie sa aiba un continut ridicat de:

Alimente de evitat in timpul sarcinii

Desi sunt necesare o multitudine de alimente in timpul sarcinii, exista si altele ce ar trebui sa fie evitate, atat pentru mama cat si pentru copil.

Reducerea consumului de cafea sau zahar pe cat posibil. Nu uitati sa solicitati sfaturi medicale profesionale daca urmeaza un plan dietetic.

Cum sa-ti organizezi dieta pentru a evita riscurile

Cand prepari acasa mesele ai control absolut asupra tuturor ingredientelor si al modului de gatire. Acordarea unei atentii deosebite alimentelor consumate in timpul sarcinii este vital pentru sanatatea ta si a copilului.

Autor: • Sursa: www.ms.ro/ro/ Publicat: • Modificat: