Concediu de maternitate

De la intelegerea conceptului general si durata, pana la modalitati de calcul pentru indemnizatia de maternitate si documentele necesare, acesta este un ghid cuprinzator pentru viitoarele mame.

Autor | Publicat 21 Februarie 2024
Ultimul update 21 Februarie 2024
Concediu de maternitate - Calculator-Sarcina.ro
Concediu de maternitate

Ce este concediu de maternitate

Concediul de maternitate este o perioada legala acordata viitoarelor mame, destinata odihnei si ingrijirii nou-nascutului. Acesta incepe, de regula, cu cateva saptamani inainte de nastere si continua dupa, avand ca scop asigurarea sanatatii si binele mamei si copilului.

Durata concediului de maternitate

In Romania, concediul de maternitate totalizeaza 126 de zile calendaristice, impartit in 63 de zile de concediu prenatal (inaintea nasterii) si 63 de zile de concediu postnatal (dupa nastere).

Acesta poate fi extins in anumite conditii medicale specifice. Durata este stabilita pentru a asigura sanatatea mamei si a copilului.

Cat trebuie sa lucrez pentru concediul prenatal

Pentru a avea dreptul la concediu prenatal in Romania, este necesar ca viitoarea mama sa fi cotizat cel putin un an in sistemele de asigurari sociale de sanatate.

Acesta poate fi cumulat in interval de 2 ani anteriori datei stabilite pentru nastere.

Concediul prenatal se acorda pentru a asigura odihna adecvata inainte de venirea pe lume a bebelusului. Conform legislatiei, angajarea nu este conditionata de o perioada minima neintrerupta de munca la un singur angajator.

Cand intri in concediu de maternitate?

Concediul de maternitate incepe, de regula, cu 63 de zile inainte de data estimata a nasterii. Este important sa discuti cu medicul si sa planifici in avans, astfel incat sa faci demersurile necesare la locul de munca si sa asiguri conditii optime pentru sanatatea ta si a bebelusului.

Cat este Indemnizatia de maternitate?

Indemnizatia de maternitate in Romania este 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 6 luni anterioare concediului. Aceasta suma este platita lunar, pe parcursul concediului de maternitate de 126 de zile. Suma poate varia in functie de veniturile obtinute si de perioada de contributie.

Model calcul concediu de maternitate pentru salariul minim pe economie

Pentru un salariu minim pe economie, indemnizatia de maternitate reprezinta 85% din acesta. Avand in vedere un salariu minim pe economie este de 3300 lei, indemnizatia lunara devine aproximativ 2805 RON (3300 RON * 85%).

Aceasta suma poate sa difere usor in functie de contributiile sociale obligatorii si este valabila pentru intreaga perioada a concediului de maternitate.

Documente necesare

Pentru a beneficia de concediu de maternitate si indemnizatie in Romania, este necesar sa pregatesti o serie de documente:

Acestea vor fi depuse la angajator sau, in functie de caz, la casa judeteana de asigurari de sanatate, pentru a putea beneficia de drepturile prevazute de lege.

Cand se suspenda stimulentul?

Stimulentul de insertie se suspenda daca beneficiarul se afla intr-o situatie care nu ii mai permite incasarea acestuia, cum ar fi reluarea activitatii profesionale, plecarea din tara pentru o perioada mai mare de 90 de zile sau incetarea dreptului la concediu pentru cresterea copilului, conform legii.

De asemenea, stimulentul se opreste daca sunt indeplinite conditiile pentru un alt tip de sprijin familial, conform reglementarilor in vigoare.

10 lucruri de stiut in sarcina
10 lucruri de stiut in sarcina
Paracetamol in sarcina
Paracetamol in sarcina
Diareea in sarcina
Diareea in sarcina
Candidoza in sarcina
Candidoza in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Pregatirea pentru nastere
Pregatirea pentru nastere