Diareea in sarcina

Diareea in timpul sarcinii nu este neobisnuita, in special in primul si al treilea trimestru. Majoritatea femeilor insarcinate se confrunta cu un anumit grad de diaree la un moment dat in timpul sarcinii. Este perfect normal si nu exista niciun motiv de ingrijorare.

Autor | Publicat 21 Octombrie 2022
Ultimul update 11 Decembrie 2023
Diareea in sarcina - Calculator-Sarcina.ro
Diareea in sarcina

Episoadele frecvente de diaree sunt un semn ca organismul tau functioneaza corect si elimina eficient toxinele din sistem.

Cu toate acestea, ar trebui sa iei masuri de precautie pentru a preveni aparitia deshidratarii si sa limitezi frecventa si volumul excrementelor pentru a evita efectele negative asupra fatului.

Diareea in sarcina simptome

Daca esti insarcinata si te confrunti cu diaree, atunci este posibil sa ai si alte simptome de sarcina. Unele dintre cele mai frecvente simptome insotitoare includ:

Aceste simptome pot fi cauzate de o crestere a nivelului de acid gastric, care este un eveniment natural in timpul sarcinii. Pe masura ce acizii din stomac cresc, pot provoca episoade mai frecvente de diaree.

De asemenea, corpul tau elibereaza mai mult sange in timpul sarcinii, ceea ce te poate face mai predispusa la aparitia eruptiilor cutanate si a mancarimilor.

Diareea in sarcina cauze

Exista multe cauze posibile pentru diareea in timpul sarcinii. Cea mai probabila este o infectie bacteriana sau virala. O alta cauza posibila sunt alergiile sau intoleranta alimentara, care pot provoca diaree, varsaturi si alte simptome.

Pe masura ce bebelusul creste, corpul tau produce mai multi hormoni care pot provoca probleme intestinale precum diareea. Schimbarile in dieta ta, nivelul de stres si stilul tau de viata pot duce, de asemenea, la crize frecvente de diaree in timpul sarcinii.

Diareea in sarcina tratament

Daca va confruntati cu crize frecvente si severe care dureaza mai multe zile, este posibil sa aveti nevoie de medicamente pentru a o opri. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile insarcinate care au boli cronice.

De exemplu, daca aveti sindromul colonului iritabil (IBS) sau o boala inflamatorie intestinala (IBD), atunci este posibil sa aveti nevoie sa luati medicamente pentru a va controla simptomele. Iata o lista cu ce trebuie sa faceti pentru a gestiona diareea in sarcina:

Ramaneti bine hidratat

Femeile insarcinate au un risc crescut de deshidratare, deoarece bebelusul in crestere foloseste mai multe resurse ale corpului dumneavoastra. Pentru a impiedica acest lucru sa se intample, trebuie sa beti mai multa apa. Ar trebui sa va asigurati ca beti intre opt si 12 pahare de apa pe zi, dintre care cea mai mare parte trebuie consumata inainte de a va simti setea.

Mese si gustari usoare

O alta modalitate de a preveni deshidratarea in timpul episoadelor de diaree este de a manca mese usoare si gustari care sunt bogate in fibre. Aceste alimente sunt mai usor de digerat decat mesele obisnuite si va vor ajuta. Ar trebui sa consumati mult fier si acid folic, deoarece deficienta acestora poate creste riscul de anemie, o afectiune care poate provoca oboseala.

Probiotice

Probioticele sunt bacterii benefice care sunt esentiale pentru o digestie sanatoasa. Asigurati-va ca alegeti suplimente care sunt sigure pentru a fi luate in timpul sarcinii.

Pastrati o dieta sanatoasa

O alta modalitate eficienta de a gestiona diareea in timpul sarcinii este sa pastrati o dieta sanatoasa. Mancand o dieta echilibrata si evitand alimentele care iti irita organismul te vor ajuta sa ramai sanatoasa.

Ramaneti activi

O alta modalitate eficienta de a gestiona diareea in timpul sarcinii este sa ramaneti activa. Efectuarea de exercitii fizice in mod regulat va va ajuta sa va mentineti hidratata si va reduce riscul de a dezvolta constipatie.

Femeile insarcinate pot prezenta un simptom mai rar intalnit: candidoza in sarcina. Cunoasterea semnelor acesteia si a modului de tratare eficienta poate indeparta orice disconfort.

Sumar

Puteti continua sa va desfasurati activitatile zilnice, atata timp cat va asigurati ca va mentineti hidratata si ca mancati mese usoare, bogate in fibre. Angajarea in exercitii fizice regulate va va ajuta, de asemenea, sa va simtiti mai putin obosita si va va ajuta sa ramaneti hidratata.

Sursa: healthline.com
10 lucruri de stiut in sarcina
10 lucruri de stiut in sarcina
Paracetamol in sarcina
Paracetamol in sarcina
Diareea in sarcina
Diareea in sarcina
Candidoza in sarcina
Candidoza in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Pregatirea pentru nastere
Pregatirea pentru nastere