Diaree in Sarcina: simptome, remedii si tratament eficient
Diareea in sarcina produce frecvent scaune apoase insa cu un tratament rapid vei evita deshidratarea severa si protejarea fatul in 98% din cazurile studiate.
- Rehidratarea intensa este esentiala pentru organismul afectat de diaree pentru a pastra functionalitatea normala a uterului.
- Dieta BRAT ajuta la ameliorarea simptomelor gastrointestinale usoare.
- Utilizarea probioticilor pe parcursul sarcinii va intari imunitatea gastrointestinala.

Ce este diareea in sarcina si cum se manifesta?
Diareea se manifesta prin scaune frecvente care pot avea un aspect moale sau apos in timpul sarcinii. Semnele specifice diareei la persoanele gravide includ: nevoia urgenta de a merge la toaleta, crampele abdominale, greata si balonarea.
Principalele simptome
- Sange sau mucus in scaun
- Febra ridicata
- Varsaturi severe
- Diaree care persista mai mult de 2 zile
- Semne de deshidratare (sete excesiva, urina inchisa la culoare, ameteli)
Pacientii trebuie sa consulte imediat un medic pentru a preveni complicatii digestive care includ deshidratarea severa sau simptomele de mai sus.
Cauzele diareei in sarcina
Diareea apare frecvent in cursul sarcinii datorita modificarilor hormonale, consumul de fructe si legume fermentate, utilizarea suplimentelor sau diverse infectii. Iata care sunt cele mai frecvente forme:

Schimbari hormonale si impactul lor asupra digestiei
In timpul sarcinii, se observa o dublare a cresterii productiei de progesteron. Aceste modificari pot avea impact diferit asupra procesului digestiv, prin incetinirea tranzitului intestinal, provocand astfel constipatie.
Alimentatia in sarcina
O dieta echilibrata in timpul sarcinii este foarte importanta, atat pentru mama cat si pentru fat, deoarece unele alimente pot declansa diareea. Acestea includ:
- Fructele si legumele: prune, struguri, kiwi, broccoli, varza.
- Alimentele cu continut ridicat de zahar.
- Lactate.
- Alimentele crude, prajite, picante pot agrava diareea.
Vitamine, suplimente si posibilele efecte secundare
Unele tipuri de vitamine prenatale, in special cele care contin fier, pot sa aiba acest efect secundar. Daca banuiti ca vitaminele sunt cauza diareei, discutati cu medicul despre alternative.
Infectii bacteriene, virale sau parazitare
Intregul sistem imunitar este deficitar si poate suferi din cauza unor infectii, cum ar fi gastroenterita virala sau bacterii, indiferent de tip, fie in cazul lui salmonela fie escherichia coli. Aceste infectii pot fi contractate din hrana ori apa.
Riscuri si complicatii ale diareei in sarcina
Normal, diareea care apare pe perioada sarcinii, nu are forme severe, dar in unele cazuri poate conduce la complicatii, cum ar fi:

- Deshidratarea: Diareea acuta poate cauza o pierdere excesiva de lichide si electroliti, determinand deshidratarea. Aceasta afectiune provoaca si pentru mama, dar si pentru fat, multe complicatii.
- Malabsorbtia nutrientilor esentiali: Diareea cronica are efecte negative asupra sarcinii prin lipsa nutrientilor esentiali dezvoltarii fatului.
- Nasterea prematura (la forme severe): Rareori, diareea acuta poate cauza nastere prematura prin contractii uterine.
Tratament pentru diaree in sarcina
Cele mai multe cazuri de diaree in sarcina se rezolva de la sine in cateva zile. Totusi, ia masuri pentru a te simti mai bine si pentru a evita complicatiile.

Hidratare eficienta: masuri si metode
Hidratarea este o masura de luat in timp ce tratezi diareea. Bea apa, sucuri de fructe diluate cu apa, supa limpede, ceaiuri din plante si evita bauturile carbogazoase, sucurile si cafeaua deoarece pot agrava diareea.
Dieta BRAT - ce alimente sunt descurajate si de ce
Dieta BRAT (banane, orez, piure de mere, paine prajita) este recomandata pentru stomac, usor digerabila si are un efect calmant asupra sistemului digestiv.
Acestea sunt sarace in fibre, dar un electrolit important, potasiu, este pierdut in diaree, asa ca aceste alimente devin importante.
Probioticele - ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale
Sunt bacterii utile care ajuta la mentinerea florei intestinale. Consumul de alimente care sunt bogate in probiotice, cum ar fi iaurtul (daca este tolerat), chefirul sau muraturile, ajuta la restabilirea sistemului digestiv. Intotdeauna consultati un medic inainte de a lua orice supliment in timpul sarcinii.
Remedii naturistice pentru diaree in sarcina
Multe tratamente naturiste permit reducerea simptomelor fara efecte negative asupra sanatatii mamei sau a bebelusului.
- Consuma lichide precum apa, ceaiuri si supa pentru a preveni deshidratarea.
- Dieta BRAT (banane, orez si paine prajite) ajuta la tratarea diareei.
- Consumul de iaurt natural probiotic ajuta la echilibrarea florei intestinale.
- Orezul fiert simplu este usor digerabil, ceea ce ajuta la legarea scaunelor.
- NU consuma alimente grase si bauturi carbogazoase.
- Stresul trebuie evitat pentru a preveni efectele negative asupra functiei digestive cauzate de anxietate.
Ceai pentru diaree in sarcina
- Ceai de musetel produce un efect calmant pentru sistemul digestiv, reduce inflamatiile si contribuie la relaxarea muschilor intestinali.
- Ceaiul de afine reduce diareea si dezvolta un efect antibacterian puternic.
- Ceaiul de rooibos contine antioxidanti puternici si sprijina procesul de hidratare.
- Ceai de coada-soricelului ofera efecte calmante si poate reduce simptomele diareei usoare.
- Uneori recomandat ceaiul de frunze de zmeur pentru intarirea uterului. Poate fi consumat cu precautie.
Diaree in sarcina primul trimestru
Diareea apare la inceput de sarcina din cauza schimbarilor hormonale si a modificarilor in dieta. O digestie mai sensibila combinata cu stresul si greturile creeaza conditii care intensifica simptomele.
Diaree in sarcina trimestrul 2
Diareea in al doilea trimestru manifesta o frecventa redusa dar poate fi provocata de intolerante alimentare, infectii sau suplimente prenatale. Identificati cauza si protejati-va impotriva deshidratarii.
Diaree in sarcina trimestrul 3
In ultimul trimestru, uneori diareea poate semnala apropierea nasterii. Observa repetarea si intensitatea incidentelor si informeaza medicul pentru a evita complicatiile la final de sarcina.
Cand este necesar consultul medicului?

La majoritatea cazurilor, diareea care apare in timpul sarcinii se vindeca prin masuri de auto-ingrijire la domiciliu. Dar tot este recomandat sa contactati medicul in situatia in care:
- Diareea este severa sau se mentine mai mult de 2 zile.
- Exista semne clare de deshidratare.
- Se observa sange sau mucus in scaun sau aveti febra.
- Suspectati o infectie.
Ulterior, medicul va trata in mod adecvat, prin stabilirea unui tratament care se va axa pe medicamente care sa inhibe diareea fara efecte nocive asupra sarcinii sau antibiotice in cazul infectiei bacteriene.
Prevenirea diareei in sarcina
Etapele enumerate mai jos sunt esentiale si se completeaza cu alte masuri preventive simple care faciliteaza prevenirea diareei in timpul sarcinii.
- Igiena alimentara: Mancati cu moderatie si nu uitati de igiena, mai ales atunci cand preparati mesele. Spalati mai intai legumele si fructele, apoi curatati carnea. In plus, gatiti toate alimentele la temperaturi foarte mari si incercati sa nu consumati oua, carne sau peste crud.
- Apa trebuie consumata numai din surse de incredere. De exemplu, in cazul in care veti calatori in zone unde apa nu este potabila, este indicat sa beti apa imbuteliata.
- Reducerea stresului: Medicul specialist mentioneaza stresul ca fiind principala cauza a diareei si aduce urmatoarele sugestii. Reducerea tensiunii prin tehnici de respiratie, yoga, meditatie si multe altele.
Cum afecteaza diareea fatul?
Spre deosebire de consecintele unei infectii virale, cea mai dificila parte pe care mama trebuie sa o suporte este durerea provocata pentru o buna dezvoltare a fatului.
- Deshidratarea mamelor submineaza circulatia sangelui si, deci, reduce nutrientii si oxigenul care ajung la fat. Acest lucru are repercusiuni asupra dezvoltarii fatului, fiind posibil sa se nasca cu greutate mai mica.
- Alimentatia este cruciala in perioada de sarcina, pe cand aminoacizii, vitaminele si proteinele sunt permise doar intr-o limita specifica. Consumul excesiv al acestora, fara o dozare corecta, provoaca diaree, ceea ce duce la malnutritie.
- Transmiterea infectiilor: Unele tipuri de infectii, cum ar fi listerioza, sunt foarte contagioase si pot fi usor transmise de gravida catre fat. Aceste fapte intaresc si mai mult nevoia de a apela la medic.
Este bine de stiut ca, de cele mai multe ori, diareea in timpul sarcinii nu prezinta riscuri pentru fat. Cu toate acestea, trebuie intreprinse masuri pentru a preveni deshidratarea sau malnutritia, astfel ca, daca va exista vreo problema, trebuie sa mergeti la doctor.
Autor: Micu Adi • Sursa: www.nhs.uk Publicat: • Modificat: