Simptome sarcina

Cele noua luni de sarcina reprezinta perioada cea mai frumoasa si mai emotionanta din viata unei femei. De la primul test de sarcina pozitiv si pana la momentul in care isi va tine in brate pentru prima data bebelusul, fiecare viitoare mamica experimenteaza o multime de emotii, sentimente si schimbari fizice specifice sarcinii.

Autor | Publicat 11 August 2021
Ultimul update 19 Decembrie 2023
Simptome sarcina - Calculator-Sarcina.ro
Simptome sarcina

Primele simptome in sarcina

Inainte de a face testul de sarcina, viitoarea mamica poate primi anumite semnale din partea organismului, care o anunta ca este insarcinata.

Primul semn ar fi o sangerare usoara, la 10-14 zile de la conceptie, numita si sangerarea de nidare.

Aceasta poate fi insotita de usoare crampe abdominale si se instaleaza atunci cand embrionul se fixeaza in uter, dar nu este obligatoriu sa apara.

Ameteala, oboseala, dureri de cap, stari de greata si alte modificari fizice urmeaza sa apara si toate sunt puse pe baza schimbarilor hormonale din organism.

Primele simptome ale sarcinii
Primele simptome ale sarcinii

Cand apar primele simptome de sarcina

Cel mai evident semn care o face pe o femeie sa se gandeasca la faptul ca ar putea fi insarcinata este intarzierea menstruatiei.

Aceasta poate fi asociata cu unul sau mai multe dintre simptomele specific sarcinii, iar acestea pot aparea inca de la inceput.

Nu este obligatoriu insa, iar in timp ce unele femei experimenteaza toate aceste semne si modificari din organism, altele nu se confrunta decat cu o parte din ele.

Medicii obstetricieni spun ca primele simptome ale sarcinii pot aparea cel mai devreme la o saptamana sau 10 zile de la conceptie.

In timp ce unele femei incep sa aiba simptomele de sarcina foarte timpuriu, altele le experimenteaza abia dupa cateva saptamani de cand au ramas insarcinate.

In orice caz, fiecare femeie trece prin schimbari mai mult sau mai putin vizibile inca din primul trimestru de sarcina.

Sarcina pe saptamani poze

Simptome si semne ca esti insarcinata

Fiecare femeie experimenteaza stari si simptome diferite atunci cand ramane insarcinata. Nicio experienta nu seamana cu alta si se poate intampla ca aceeasi mamica sa aiba doua sau mai multe sarcini complet diferite.

In timp ce unele gravide pot spune ca bifeaza toate semnalele specifice unei sarcini si ca isi dau seama ca asteapta un copil inca dinainte de a face un test de sarcina, altora nici prin cap nu le trece ca ar putea fi insarcinate, pana cand nu au un semnal clar: intarzierea mentruatiei.

Dar pana la un test de sarcina pozitiv, viitoarea mamica poate experimenta mai multe simptome care o pot pune pe ganduri, mai ales daca spera sa ramana insarcinata sau isi doreste un bebelus.

Crampele abdominale. Acestea ar putea fi unul dintre primele semnale ca sunteti insarcinata si pot fi insotite de o usoara sangerare vaginala, care apare in primele doua saptamani de la conceptie, odata ce embrionul s-a fixat in peretele uterului. Citeste despre administrarea paracetamolului in sarcina.

Chiar daca totul decurge normal, multe femei nu au acest spotting.

Modificarile la nivelul sanilor pot fi un alt semn ca sunteti insarcinata. Cresterea acestora in volum, precum si sensibilitatea crescuta ar putea fi un alt indiciu ca urmeaza sa deveniti mamica.

Ameteala si lesinul pot aparea frecvent la inceputul sarcinii, din cauza dilatarii vaselor de sange si modificarii tensiunii arteriale.

De asemenea, cresterea nivelului de hormoni (estrogen si progesteron) determina aparitia greturilor si a starilor de rau in primele saptamani de la conceptie.

Astfel apar asa-numitele greturi "matinale", care de fapt ii pot da batai de cap viitoarei mamici in orice moment al zilei, nu doar dimineata.

Un alt semn care poate anunta sarcina este oboseala excesiva, asociata cu starea de somnolenta. Tot pe fondul schimbarilor hormonale care apar in organism, viitoarea mamica poate experimenta stari de oboseala accentuata si nevoia de a dormi mai mult decat inainte.

Sensibilitatea la anumite mirosuri sau arome poate fi o alta consecinta a faptului ca sunteti insarcinata. Se poate intampla sa va deranjeze un anumit miros cu care nu aveati nicio problema inainte sau, dimpotriva, sa va placa si sa poftiti la lucruri care nu va erau pe plac inainte.

Din cauza faptului ca uterul se mareste in volum, puteti simti nevoia de a merge la toaleta mai des, chiar de la inceputul sarcinii. Trezirile pe parcursul noptii vor fi ceva obisnuit in urmatoarele noua luni, din cauza ca uterul creeaza presiune pe vezica.

Cand trebuie sa fac testul de sarcina

Daca ati experimentat unul sau mai multe simptome din lista de mai sus, asociate cu intarzierea menstruatiei, este momentul sa faceti un test de sarcina pentru a va confirma banuielile.

Pe piata exista o multime de teste de sarcina, unele dintre ele promit rezultate concludente inca din prima zi de intarziere a menstruatiei, dar momentul cel mai oportun pentru a face testul este la o saptamana de la intarzierea menstruatiei sau trei saptamani de la data probabila a conceptiei.

Testele de sarcina pe care le facem acasa masoara nivelul hormonului HCG din urina, iar daca este facut prea devreme se poate intampla sa aveti un rezultat fals negativ, din cauza ca inca nu este prezent in sange hormonul HCG.

Pentru a risipi orice urma de indoiala, puteti face oricand o analiza de sange. Testul Beta-HCG se recolteaza la orice cabinet, policlinica sau spital si este in acest moment cel mai concludent in a determina prezenta unei sarcini.

Dupa ce aveti un test de urina sau de sange care va indica faptul ca sunteti insarcinata, urmatorul pas este sa faceti o programare la medic.

El este cel care va confirma prezenta sarcinii si va efectua o prima consultatie pentru a va asigura ca urmeaza sa deveniti mama.

Simptomele mai putin cunoscute ale sarcinii

Simptomele mai putin cunoscute ale sarcinii pot include schimbari fizice si emotionale mai neobisnuite. De exemplu, o femeie insarcinata poate experimenta o crestere a congestiei nazale si a infundarii, precum si o sensibilitate sporita la mirosuri.

In plus, i-ar putea fi greu sa se concentreze asupra sarcinilor obisnuite sau sa se simta coplesita de activitati banale. Alte simptome comune mai putin cunoscute ale sarcinii pot include:

Pe masura ce bebelusul creste in burta, unele femei pot suferi si de dureri de spate si dureri pelviene din cauza schimbarilor de postura si a presiunii suplimentare asupra muschilor lombari.

10 lucruri de stiut in sarcina
10 lucruri de stiut in sarcina
Paracetamol in sarcina
Paracetamol in sarcina
Diareea in sarcina
Diareea in sarcina
Candidoza in sarcina
Candidoza in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Pregatirea pentru nastere
Pregatirea pentru nastere