Vitamine in Sarcina: rolul si importanta vitaminelor prenatale
Vitaminele si mineralele sunt necesare in sarcina pentru a sustine construirea organelor, a sistemului nervos si pentru dezvoltarea scheletului fatului.
- Vitaminele in sarcina sustin dezvoltarea fatului si a mamei.
- Administrarea vitaminelor prenatale se face pe tot parcursul sarcinii si previne deficientele.
- Vitaminele prenatale completeaza dieta materna.

De ce sunt esentiale vitaminele in sarcina?
In timpul sarcinii, organismul femeii trece prin schimbari semnificative datorita cresterii cererii de nutrienti esentiali pentru dezvoltarea fatului.
Acesta necesita vitamine si minerale pentru a forma organele, sistemul nervos si scheletul in timp ce aceste elemente ajuta si la mentinerea unei conditii de sanatate optima pentru mama.
Studiile au aratat ca multe femei nu pot atinge necesarul de minerale si vitamine in sarcina prin dieta lor de zi cu zi si pentru acestea, vitaminele prenatale devin componente fundamentale.
Vitamine in sarcina: beneficii, rol si doze recomandate
Acidul folic: rolul in prevenirea defectelor congenitale
Acidul folic are un rol esential in dezvoltarea tubului neural al fatului care se va dezvolta in creier si maduva spinarii.
De asemenea acidul folic joaca un rol in producerea de ADN si ARN care permit multiplicarea rapida a celulelor in timpul dezvoltarii fetale. Ajuta la crearea globulelor rosii si mentinerea diviziunii celuloase sanatoase in timpul sarcinii.
Doza recomandata de acid folic inainte de sarcina
Femeile care doresc sa devina mamici trebuie sa inceapa cu acid folic cel putin 1-3 luni inainte de a concepe, recomandat fiind sa consume intre 400 si 800 micrograme de acid folic pe zi.
Aceasta doza preventiva ajuta la formarea tubului neural, proces care are loc in primele 28 de zile dupa conceptie, adesea inainte ca o femeie sa realizeze ca este insarcinata.
Doza zilnica de acid folic in timpul sarcinii
In timpul sarcinii se recomanda o doza de 600 micrograme de acid folic pe zi. Aceasta suplimentare ajuta la prevenirea defectelor de tub neural si contribuie la dezvoltarea sanatoasa a fetei prin formarea corecta a organelor si a tesuturilor.
Legumele cu frunze verzi, citricele si leguminoasele ofera acid folic, insa suplimentarea este necesara pentru a atinge concentratii optime.
Vitamina D: imbunatatirea absorbtiei calciului si intarirea oaselor
Vitamina D este necesara atat pentru dezvoltarea osoasa a fatului cat si pentru pastrarea sanatatii oaselor mamei in perioada de sarcina. Vitamina D imbunatateste procesul prin care intestinul absoarbe calciul si contribuie la mineralizarea adecvata a scheletului in dezvoltare.
Studiile recente au descoperit ca vitamina D confera mai multe beneficii fatului prin protectia dezvoltarii sistemului imunitar al acestuia, reducerea riscului de alergii (asm) si prin contributia la dezvoltarea corecta a nervilor.
Beneficii si doza zilnica de vitamina D in sarcina
- Consumul de vitamina D poate diminua riscul de nastere prematura cu aproximativ 30%.
- Sustinerea dezvoltarii adecvate a sistemului imunitar.
- Un aport normal de vitamina D in timpul sarcinii poate reduce cu 40% riscul de autism si ADHD la copil.
Femeile insarcinate ar trebui sa consume intre 600 si 2000 Unitati Internationale de vitamina D zilnic (15-50 mcg). Multi specialisti sugereaza doze de vitamina D de 2000-4000 UI zilnic pentru femeile in situatii de risc crescut de deficienta.
Medicul poate sugera testarea nivelurilor de vitamina D din sange pentru a stabili doza optima.
Vitamina C: antioxidant puternic in sprijinul imunitatii
In sarcina vitamina C ca nutrient este necesara din cauza proprietatilor sale antioxidante puternice care ofera protectie celulelor impotriva stresului oxidativ.
Aceasta vitamina sintetizeaza colagenul, care formeaza structurile fundamentale ale pielii, cartilajelor fetale, tendoanelor si vaselor sanguine.
Vitamina C poate intari sistemul imunitar al femeii insarcinate imbunatatind capacitatile sale de combatere a infectiilor atunci cand imunitatea este afectata.
Doza zilnica de vitamina C in sarcina recomandata
Gravidele trebuie sa consume 85 mg de vitamina C pe zi daca au peste 19 ani si 80 mg pe zi daca au sub 19.
Sursele alimentare bogate in vitamina C includ:
- Citrice (portocale, lamai, grepfrut).
- Capsuni, kiwi, ananas.
- Ardei gras, rosii.
- Broccoli, varza de Bruxelles.
- Cartofi dulci.
Pentru a mentine un nivel adecvat de vitamina C consumati constant aceasta vitamina deoarece organismul nu are capacitatea de a o stoca. Consumul de vitamina C mai mare de 2000 mg zilnic poate duce la probleme digestive.
Vitamina E: protejarea celulelor si rolul in dezvoltarea fatului
Vitamina E asigura functionarea sistemului nervos al fatului in timp ce sprijina formarea membranelor celulare si a tesuturilor.
In sarcina vitamina E este importanta pentru dezvoltarea placentei si sustinerea sistemului imunitar, fiind esentiala pentru prevenirea complicatiilor cauzate de stresul oxidativ, inclusiv preeclampsia.
Ajuta la formarea globulelor rosii si mentinerea integritatii sistemului vascular care asigura circulatia optima a sangelui intre mama si fat.
Doza zilnica de vitamina E in sarcina
Femeile insarcinate trebuie sa consume o doza zilnica de 15 mg de vitamina E (ceea ce echivaleaza cu aproximativ 22 UI). O dieta echilibrata combinata cu vitamine prenatale permit obtinerea acestei cantitati.
Surse alimentare bogate in vitamina E includ:
- Uleiuri vegetale (floarea-soarelui, masline, germeni de grau).
- Migdale, alune si seminte de floarea-soarelui.
- Avocado.
- Legume cu frunze verzi (spanac, varza kale).
- Cereale integrale.
Majoritatea suplimentelor prenatale includ vitamina E la doza recomandata, dar este crucial sa consultam medicul pentru a discuta nevoile specifice de vitamine in sarcina.
Fierul: previne anemia si sustine cresterea fatului
Fierul joaca un rol esential in sinteza hemoglobinei care transporta oxigenul din plamani catre organismul mamei si a fatului.
In sarcina, volumul de sange al femeii creste cu aproximativ 50%, in timp ce nevoia de fier creste considerabil pentru a sustine aceasta expansiune si pentru a asigura o formare adecvata a placentei, precum si rezerve de fier pentru nou-nascut.
Deficienta de fier reprezinta o problema nutritionala comuna pentru femeile insarcinate care apare la 20% dintre ele in tarile dezvoltate si la mai mult de 50% la tarile in curs de dezvoltare.
Doza recomandata de Fier in sarcina
Gravidele trebuie sa consume 27 mg de fier zilnic, o cantitate mai mare decat cea de 18 mg recomandata femeilor care nu sunt insarcinate.
Nevoile suplimentare pentru circulatia sanguina mai mare si dezvoltarea placentei combinata cu crearea a rezerve de fier pentru fat explica necesitatea aportului crescut.
Medicii pot prescrie in sarcina suplimente de fier cuprinse intre 60 si 120 mg zilnic.
Surse alimentare bogate in fier includ:
- Carne rosie slaba (vita, miel).
- Pui si curcan reprezinta surse de fier usor de absorbit.
- Peste (ton, sardine, pastrav).
- Leguminoase (fasole, linte, naut).
- Legume cu frunze verzi inchise (spanac, kale).
- Fructe uscate (caise, prune, stafide).
- Cereale fortificate cu fier.
Alimentele bogate in vitamina C trebuie consumate simultan cu alimentele bogate in fier pentru a maximiza absorbtia. Consumul de cafea si ceai, precum si de produse lactate trebuie evitate in timpul meselor bogate in fier pentru a preveni scaderea absorbtiei cu 30-44%.
Calciul: esential pentru dezvoltarea sistemului osos
Calciul este esential pentru dezvoltarea sistemului dental si osos al fatului. In al treilea trimestru de sarcina, fatul cere cantitati mari de calciu pentru a accelera procesele de mineralizare scheletara.
Calciul joaca un rol important in functionarea musculaturii, a sistemului nervos si ajuta la mentinerea unei functii normale a inimii.
Doza zilnica de Calciu in sarcina recomandata
- 14-18 ani: 1300 mg/zi.
- 19-50 ani: 1000 mg/zi.
Surse alimentare bogate in calciu includ
- Produse lactate (lapte, iaurt, branzeturi).
- Bauturi vegetale si cereale.
- Legume cu frunze verzi (kale, broccoli).
- Sardine si somon.
- Tofu preparat cu saruri de calciu.
- Migdale si seminte de susan.
Vitamina D asigura o absorptie eficienta a calciului. Daca dieta nu furnizeaza cantitatea necesara de calciu trebuie consumate vitaminele prenatale pentru a completa necesarul de nutrienti.
Magneziu: rol in relaxarea musculara si prevenirea crampelor
Magneziul este esential pentru dezvoltarea tesuturilor fetale si impiedica problemele de hipertensiune in timpul sarcinii.
Acesta produce beneficii pentru gravide prin relaxarea musculara care minimizeaza frecventa si intensitatea crampelor nocturne la picioare, in special in al doilea si al treilea trimestru. O problema comuna, constipatia care este diminuata prin magneziu.
Doza zilnica de Magneziu in sarcina recomandata
- Varsta 19-30 ani: 350 mg/zi.
- Varsta 31-50 ani: 360 mg/zi.
Surse alimentare bogate in magneziu includ:
- Migdale, caju si dovleac contin cantitati mari de magneziu.
- Leguminoase (fasole neagra, naut, linte).
- Cereale integrale (orez brun, quinoa, ovaz).
- Frunzele verzi din leguminoase ca spanac si varza kale sunt bogate in magneziu.
- Avocado.
- Banane.
- Ciocolata neagra (cu continut ridicat de cacao).
Iodul: importanta in dezvoltarea creierului si metabolism
Iodul este un mineral vital pentru crearea hormoniilor tiroidiene care sunt fundamentale pentru creierul fatului si functionarea sistemului nervos.
Un deficit de iod al gravidelor provoaca probleme cognitive semnificative in dezvoltare, rezultand in intarzieri psihomotorii, scaderea coeficientului de inteligenta si dificultati in procesul de invatare al fatului.
Iodul contribuie la dezvoltarea creierului asigurand cresterea si diferentierea celulara, sustinand totodata functiile regulate ale sistemului imunitar.
Doza zilnica de iod in sarcina
Pentru o femeie insarcinata este necesar un consum zilnic de 220 micrograme de iod, iar o femeie care alapteaza trebuie sa consume 290 micrograme de iod zilnic.
Surse alimentare bogate in iod includ:
- Sare iodata.
- Fructe de mare.
- Lactate.
- Oua.
Gravidele nu ar trebui sa consume mai mult de 500-600 mcg de iod zilnic fara o recomandare medicala.
Zincul: sprijin pentru sistemul imunitar si cresterea celulara
Zincul joaca un rol crucual in procesele de diviziune, crestere celulara si este necesar pentru sinteza ADN-ului, inclusiv ajuta la mentinerea unei functii optimale ale sistemului imunitar.
Deficienta de zinc in timpul sarcinii a fost legata de complicatii precum nasterea prematura si a fost asociata cu greutatea mica la nastere, travaliul prelungit si defectele congenitale.
Zincul ajuta la metabolizarea vitaminei A si la dezvoltarea vizuala a fatului.
Doza recomandata de Zinc in sarcina
- Varsta 14-18 ani: 12 mg/zi.
- Varsta 19+ ani: 11 mg/zi.
Alte vitamine prenatale
Omega-3: rolul acizilor grasi esentiali in dezvoltarea copilului
Acizi grasi Omega-3 precum DHA si EPA sunt esentiali pentru dezvoltarea fatului datorita imbunatatirii functiei cerebrale si vizuale.
DHA reprezinta 40% din acizii grasi polinesaturati prezenti in creier si 60% in retina, jucand un rol important in dezvoltarea neuronala si vizuala.
Femeile care consuma Omega-3 in timpul sarcinii pot experimenta o diminuare al riscului de depresie si o potentiala reducere a incidentei preeclampsiei.
Complexul de vitamine B: energie si suport metabolic
Vitaminele din grupul B joaca roluri esentiale in timpul sarcinii prin influentarea metabolismului energetic, cresterea globulelor rosii, functionarea sistemului nervos si sinteza ADN.
Desi am discutat despre acidul folic (vitamina B9), trebuie retinut ca restul vitaminelor din grupul B contribuie de asemenea la o sarcina sanatoasa.
Vitamina B6 sau piridoxina contribuie la crearea globulelor rosii si procesarea proteinelor. In timpul sarcinii, aceasta poate reduce greturile matinale. Doza zilnica pe care o gravida trebuie sa o consume este de 1,9 mg zilnic.
Vitamina B12 ajuta la producerea globulelor rosii si pentru functionarea corecta a nervilor. Anemia si probleme neurologice apar din cauza scaderii nivelului acestei vitamine. Carnea este cea mai importanta sursa de vitamine B.
Alte suplimente recomandate pentru sustinerea sanatatii
Probioticele protejeaza sistemul digestiv al femeilor in perioada de sarcina impotriva constipatiei. Studii indica ca suplimentele specifice ajuta la prevenirea diabetului gestational, eczemelor si alergiilor la nou-nascuti.
Cercetarile moderne au aratat ca Coenzima Q10 imbunatateste fertilitatea si scade probabilitatea de preeclampsie.
Alimentatie si stil de viata in sarcina
Alimente recomandate in sarcina: nutrienti si beneficii
Femeile in curs de sarcina trebuie sa mentina o dieta echilibrata pentru a oferi tot ce necesar dezvoltarii fetale si pentru ca mama sa isi pastreze sanatatea.
- Pentru o dieta sanatoasa, alegeti carne slaba, cum ar fi carnea de pui, curcan, vita si peste cu concentratii scazute de mercur, cum ar fi somonul si bibanul.
- Fructe si legume ofera o sursa esentiala pentru vitamine, minerale si antioxidanti. Legumele cu frunze verzi ofera un sprijin important pentru sanatate datorita cantitatilor ridicate de acid folic, fier si calciu pe care le contin.
- Cereale integrale furnizeaza un complex de fibre si vitamine din complexul B pentru a mentine stabile nivelurile de energie.
- La dezvoltare creierului si a ochilor necesita alimentare care contin grasime sanatoasa, precum: avocado, nuci, seminte si ulei de masline, precum si peste gras.
- Produsele lactate intra in categoria alimentelor esentiale. Se recomanda consumul de 3-4 portii zilnice de lapte, branza sau iaurt ca alternativa.
- Hidratarea joaca un rol central prin producerea lichidului amniotic si prin transportul de nutrienti catre fat. Hidratarea optima inseamna un consum de 8-10 pahare de apa pe zi.
Alimente interzise: ce trebuie exclus din dieta zilnica
- Carne cruda, sushi necongelat sau consumul de fructe de mare crude. Aceste alimente includ bacterii.
- Consumul de alcool.
- Cafeina in sarcina nu ar trebui sa depaseasca 200 mg ceea ce corespunde cu o cana de cafea.
- Eliminati grasimea animala si zaharul din alimentele procesate pentru a preveni crescerea excesiva a greutatii si riscul de diabet gestational.
- Ceaiurile din plante necesita precautii din cauza lipsei de teste pentru siguranta lor in timpul sarcinii.
Intrebari frecvente despre vitamine in Sarcina
Cat timp trebuie sa iei vitamine in sarcina?
Vitaminele in sarcina se iau continuu: Femeile necesita aporturi nutritive adecvate de vitamine incepand cu 1-3 luni inainte de conceptie si continuand pana la sfarsitul sarcinii.
In ce perioada a zilei se iau vitaminele in sarcina?
Multi oameni prefera sa administreze vitaminele alaturi de hrana dimineata sau la pranz pentru a promova absorbtia mai buna si a minimiza simptomele de stomac stomacal.
Exista vitamine recomandate pentru fiecare trimestru?
Da, suplimentele prenatale pot fi ajustate per trimestru: Acidul folic este prioritizat in prima etapa si etapele ulterioare adauga vitamina D, fier si alte nutrienti esentiali.
Ce vitamine sunt esentiale pentru o persoana in sarcina?
Acidul folic este esential pentru prevenirea defectelor tubului neural al fatului si vitamina D ajuta la absorbtia calciului si dezvoltarea oaselor.
Ce surse alimentare sunt cele mai bogate in vitamine pentru gravide ?
Legumele cu frunze verzi (spanac si kale), fructele de citru, alimentele de origine animala si nucile sau semintele sunt surse alimentare bogate in vitamine pentru gravide si furnizeaza nutrientii esentiali.
Vitaminele prenatale furnizeaza nutrienti esentiali care completaza in mod optim o dieta echilibrata. Fiecare nutrient trebuie administrat la dozele si beneficiile recomandate pentru a proteja sanatatea mamei si a copilului.
Autor: Micu Adi • Sursa: www.nhs.uk Publicat: • Modificat: