Sarcina pe saptamani

Cand esti insarcinata, poti avea impresia ca in fiecare zi apare o noua etapa importanta. Din primul moment in care afli despre sarcina si pana in ultimele saptamani inainte de nasterea bebelusului, sunt atat de multe de asimilat si de procesat.

Autor | Publicat 11 August 2021
Ultimul update 11 Decembrie 2023
Sarcina pe saptamani - Calculator-Sarcina.ro
Sarcina pe saptamani

Un ghid al sarcinii saptamana cu saptamana va va ajuta sa intelegeti ce se intampla cu corpul dumneavoastra in fiecare etapa a sarcinii.

Intelegerea tuturor proceselor care au loc in interiorul tau - de la fertilizarea initiala a ovulului pana la nastere si recuperare iti va da incredere ca totul decurge conform planului.

Primul trimestru de sarcina este o perioada de schimbari rapide si de experiente noi. Greturile, epuizarea si alte simptome sunt provocatoare pentru inceput, dar fac si mai dificila urmarirea tuturor schimbarilor prin care trece corpul tau.

Sarcina pe saptamani poze

Saptamana 4 de sarcina

Cele mai multe femei afla ca sunt insarcinate incepand cu saptamana a patra de sarcina. Varsta gestationala se calculeaza incepand din prima zi a ultimei menstruatii, pentru ca este mai dificil de indicat exact data cand a avut loc fertilizarea.

Chiar daca abia ati aflat ca sunteti insarcinata, bebelusul vostru incepe deja sa creasca in uter.

In saptamana a patra de sarcina, embrionul este format din mai multe celule, care urmeaza sa se divida: cele din interior vor forma bebelusul, iar cele de la exterior se vor transforma in placenta, organul responsabil de hranirea bebelusului pe parcursul celor noua luni de sarcina.

Simptome saptamana 4 de sarcina

Chiar dinainte de a face un test de sarcina care sa fie pozitiv, unele femei primesc anumite semnale din partea corpului, care le-ar putea anunta ca sunt insarcinate.

Oboseala, ameteala, sensibilitatea la nivelul sanilor sau greturile pot aparea frecvent inca de la inceputul sarcinii.

Greutate saptamana 4 de sarcina

In saptamana a patra de sarcina burtica inca nu este vizibila si nici kilogramele in plus nu au inceput sa se acumuleze. Dimpotriva, unele femei pot pierde usor in greutate in primele saptamani dupa conceptie, mai ales daca se confrunta cu greturi si nu pot manca.

In a patra saptamana de sarcina, embrionul este de dimensiunea unei seminte de mac.

Stiati ca? In aceasta saptamana embrionul inca nu s-a fixat in uter, iar corpul viitoarei mamici inca nu produce hormonul specific sarcinii, HCG.

In schimb, incepe sa secrete mai mult estrogen si progesteron, care au rolul de a ajuta la fixarea sarcinii.

Sfaturi. In aceasta saptamana pot incepe sa apara greturile specifice sarcinii. Chiar daca nu aveti pofta de mancare, incercati sa urmati o dieta echilibrata, care sa va asigure necesarul de substante nutritive.

In cazul in care exista dezechilibre in organism, puteti apela la un complex de vitamine prenatale care sa va ajute.

Saptamana 5 de sarcina

In saptamana a cincea de sarcina, ghemul de celule incepe sa se transforme in embrion. Acesta este format din trei straturi diferite de celule, care mai tarziu vor forma tesuturile si organele bebelusului.

Este saptamana in care embrionul se fixeaza in uter, iar corpul incepe sa produca HCG, hormonul specific sarcinii. La sfarsitul saptamanii a cincea se va forma si inima bebelusului, dintr-un grup de celule care incep sa bata spontan.

Simptome saptamana 5 de sarcina

In saptamana a cincea de sarcina creste considerabil nivelul de estrogen, dar si cel de progesteron din corp. Din acest motiv, sanii se pot mari in volum si pot capata o sensibilitate crescuta. Este unul dintre semnalele evidente care ii pot indica unei femei ca este insarcinata.

Greutate saptamana 5 de sarcina

Modificarile de greutate inca nu sunt vizibile pe cantar in aceasta saptamana de sarcina. In timp ce la unele femei nu se modifica semnificativ greutatea, altele pot chiar sa slabeasca in primul trimestru de sarcina, pe fondul greturilor si a lipsei poftei de mancare.

In saptamana a cincea de sarcina, fatul este de marimea unei boabe de mustar, masurand aproximativ 3 milimetri.

Stiati ca? In aceasta saptamana de sarcina incep sa se formeze organele vitale ale bebelusului. Daca va faceti o programare la medicul obstetrician la finalul saptamanii a cincea de sarcina, veti putea auzi inima bebelusului la ecografie.

Sfaturi. Daca ati aflat ca sunteti insarcinata, este recomandat sa va adaptati dieta in asa fel incat sa evitati alimentele de origine animala care sunt crude sau nu sunt gatite corespunzator. Carnea si ouale, nepreparate termic suficient pot avea bacterii periculoase.

Saptamana 6 de sarcina

Saptamana a sasea de sarcina este perioada in care se formeaza structura fetei, iar embrionul incepe sa capete forma de bebelus.

In aceasta perioada se formeaza ochii, nasul, gura, urechile bebelusului, adica trasaturile care vor forma fizionomia lui.

Tot in saptamana sase de sarcina se formeaza organele importante, precum plamanii, inima si rinichii.

Simptome saptamana 6 de sarcina

In aceasta perioada, viitoarea mamica poate incepe sa experimenteze si alte schimbari specifice sarcinii, cum ar fi urinarile dese, mai ales in timpul noptii.

Acest lucru se intampla din cauza presiunii pe care uterul, care se mareste in volum, o creeaza asupra vezicii urinare.

Greutate saptamana 6 de sarcina

De cand ati aflat ca sunteti insarcinata si pana in saptamana a sasea modificarile de greutate nu sunt asa evidente si pot fi incadrate mai degraba la capitolul fluctuatii de greutate.

Este posibil sa fi luat in greutate pana acum cateva sute de grame, dar la fel de bine se poate intampla si sa slabiti, mai ales daca aveti greturi specifice sarcinii.

In acest moment, bebelusul masoara aproximativ 6 milimetri, fiind de marimea unei bobite de linte.

Stiati ca? In aceasta saptamana, in corpul bebelusului incepe sa circule sangele. Se dezvolta intestinele si apar mugurii din care se vor dezvolta ulterior manutele si picioarele bebelusului.

Sfaturi. Ati ajuns in saptamana a sasea de sarcina, probabil ati facut deja cel putin un test pozitiv, asa ca este momentul sa va programati o vizita la medicul obstetrician pentru o prima consultatie.

In afara de ecografia transvaginala, medicul va recomanda sa va faceti o serie de analize uzuale, printre care cele care determina grupa de sange si RH-ul, atat ale dumneavoastra, cat si ale tatalui copilului.

Saptamana 7 de sarcina

La 7 saptamani de sarcina (5 de la conceptie), creierul bebelusului se dezvolta rapid. Bebelusul incepe sa capete trasaturi, se formeaza pleoapele si varful nasului.

Mugurii din care se vor forma manutele arata ca niste aripioare, iar ficatul incepe sa produca celule rosii. La finalul saptamanii 7 de sarcina, bebelusul si-a dublat dimensiunea fata de saptamana trecuta.

Simptome saptamana 7 de sarcina

Desi inca nu se vede burtica, uterul isi mareste volumul din ce in ce mai mult, pentru a-i face loc bebelusului sa creasca.

Daca inainte de a ramane insarcinata uterul nu era mai mare decat un pumn inchis, acum este deja de dimensiunea unui grapefruit mare.

Din aceasta cauza, este posibil sa experimentati crampe abdominale sau usoare intepaturi. Daca acestea devin dureroase sau sunt insotite de sangerari vaginale, mergeti imediat la medic.

Pe fondul schimbarilor hormonale, multe viitoare mamici pot experimenta schimbari de dispozitie si stari emotionale puternice.

Greutate saptamana 7 de sarcina

Unele gravide incep deja sa ia in greutate pana in aceasta saptamana, altele stagneaza, in timp ce altele slabesc usor la inceput. Este perfect normal.

In primul trimestru de sarcina, greutatea acumulata este de aproximatix 1,8 kilograme, iar aceasta poate fi distribuita oricum pe parcursul primului trimestru.

In saptamana 7, bebelusul masoara deja 1,2 cm, fiind de marimea unei afine.

Stiati ca? In primele saptamani de sarcina, bebelusul creste foarte repede. Se spune ca daca ar continua sa creasca pe parcursul celor noua luni in ritmul in care o face in primele saptamani, ar ajunge ca pana la nastere sa fie de dimensiunea unui elefant.

In primul trimestru bebelusul creste cel mai repede, urmand ca in ultimul sa creasca cel mai lent si chiar sa stagneze inainte de nastere.

Sfaturi. In saptamana a saptea de sarcina este momentul sa discutati cu medicul obstetrician despre analizele pe care ar fi bine sa le faceti.

Este recomandat un set de analize de sange, pentru a descoperi eventuale carente din organism si pentru a le trata corespunzator.

In aceasta perioada este posibil sa te confrunti cu greturi specifice sarcinii, insotite sau nu de varsaturi.

De asemenea, poti observa o sensibilitate crescuta la anumite mirosuri. Toate sunt perfect normale si fac parte din schimbarile prin care trece corpul unei viitoare mamici.

10 lucruri de stiut in sarcina
10 lucruri de stiut in sarcina
Paracetamol in sarcina
Paracetamol in sarcina
Diareea in sarcina
Diareea in sarcina
Candidoza in sarcina
Candidoza in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Pregatirea pentru nastere
Pregatirea pentru nastere