Trimestrul 2 de sarcina

Sarcina este o perioada interesanta din viata ta, plina de experiente noi, schimbari fizice si emotii. Trimestrul 2 de sarcina este adesea cea mai placuta parte a experientei pentru femeile insarcinate, deoarece puteti simti cum copilul se misca si creste.

Autor | Publicat 05 Ianuarie 2023
Ultimul update 11 Decembrie 2023
Trimestrul 2 de sarcina - Calculator-Sarcina.ro
Trimestrul 2 de sarcina

Pe langa asta, exista multe decizii importante de luat in aceasta etapa - de la alegerea unui nume pana la pregatirea camerei micutului. Iata ce trebuie sa stii despre a fi insarcinata in trimestrul 2.

Simptomele celui de-al doilea trimestru de sarcina

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina al unei femei, pot aparea simptome si schimbari importante, unice. Simptomele pot include:

Alte simptome tipice acestei perioade sunt greata, ametelile sau arsurile la stomac, care adesea indica faptul ca viitoarea mama trebuie sa isi ajusteze dieta in consecinta.

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, au loc o multitudine de schimbari fizice si emotionale.

Pe masura ce uterul se mareste, multe femei simt disconfort la nivelul abdomenului. In plus, apetitul crescut duce la o crestere a consumului de alimente si poate provoca uneori arsuri la stomac sau indigestie.

Iata o lista cu simptome mai putin comune in trimestrul 2 de sarcina:

Pe masura ce aceasta perioada avanseaza si mai mult, femeile insarcinate se pot trezi ca experimenteaza emotii accentuate din cauza fluctuatiilor hormonale.

Dezvoltarea si evolutia fatului

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, dezvoltarea si evolutia fatului incep sa creasca intr-un ritm rapid. In acest stadiu al sarcinii, pielea bebelusului devine mai putin transparenta si mai neteda, umplandu-se de grasime pe masura ce creste.

De asemenea, incepe sa se formeze un sac amniotic protector, plin de lichid amniotic, care ajuta la protejarea acestuia impotriva infectiilor si ranilor. In plus, acesta este momentul in care incep sa se dezvolte simturile bebelusului, inclusiv auzul, mirosul si gustul.

Organele majore ale bebelusului s-au format toate pana acum; cu toate acestea, ele vor continua sa se maturizeze pana la nastere. Inima bate mai puternic decat inainte si au inceput sa se formeze vase de sange mai complexe.

Plamanii continua sa se dezvolte si ei si, in cele din urma, vor fi capabili sa recunoasca diferite sunete, pregatindu-se pentru a respira in afara uterului mamei. Cresterea masei musculare continua in timpul sarcinii din trimestrul 2, picioarele devenind mult mai lungi decat inainte.

Acesta este, de asemenea, momentul in care trasaturile faciale devin mai distincte:

Ecografiile din trimestrul 2 de sarcina

Pana in acest moment al sarcinii, multi medici pot prezice daca un bebelus este purtator de tulburari genetice sau probleme de dezvoltare. Ecografiile pot oferi calculele de inaltime, greutate, sexul copilului, dezvoltare si multe altele.

In timpul ecografiilor, medicul poate oferi sfaturi de sanatate bazate pe nevoile individuale ale pacientilor lor, asigurandu-se in acelasi timp ca acestia inteleg orice riscuri potentiale asociate cu sarcinile lor, astfel incat sa fie pe deplin pregatiti pentru ceea ce ii asteapta in trimestrul 3 de sarcina.

Modificarile specifice trimestrulului 2 de sarcina

Majoritatea femeilor insarcinate pot incepe sa simta cum copilul se misca in corpul lor in timpul acestui trimestru, de obicei intre 18-22 de saptamani de sarcina.

Al doilea trimestru de sarcina poate aduce simptome si schimbari mai putin evidente, dar totusi importante:

In saptamana 20 de sarcina se poate efectua o ecografie care va arata imagini detaliate, inclusiv sexul copilului. in timpul sarcinii femeile insarcinate ar trebui sa utilizeze vitamine prenatale pentru a se asigura ca primesc toate substantele nutritive necesare nu doar pentru ele insele, ci si pentru bebelusul lor in crestere.

Sfaturi pentru trimestrul 2 de sarcina

Exista mai multe sfaturi si masuri care ar trebui luate in timpul celui de-al doilea trimestru pentru a asigura o sarcina sanatoasa si de succes.

control medical

1. In primul rand, asigurati-va ca ramaneti la zi cu programarile prenatale. In timpul acestui trimestru, majoritatea femeilor vor incepe sa isi viziteze medicul la fiecare patru saptamani pentru un control.

2. La aceste programari, medicul dumneavoastra va monitoriza cresterea bebelusului si se va asigura ca totul evolueaza normal. Aveti grija sa nu ratati nicio programare.

3. Asigurati-va ca va odihniti suficient si ca gestionati nivelul de stres. Acest lucru poate fi dificil, avand in vedere oboseala suplimentara si schimbarile hormonale care apar in acest trimestru, dar incercati sa dormiti 7-9 ore pe noapte, daca este posibil.

4. Acordati putin timp in fiecare zi sau saptamana - acest lucru poate ajuta la reducerea nivelului de stres. Alternativ, cautati cursuri de yoga sau exercitii fizice usoare, care va pot aduce usurare atat fizic, cat si mental.

alimente sanatoase

5. Urmati o dieta echilibrata, bogata in substante nutritive precum acid folic, fier, calciu si proteine, deoarece acestea sunt esentiale atat pentru sanatatea dumneavoastra, cat si a bebelusului dumneavoastra in aceste luni.

6. Asigurati-va ca nu faceti exces de alimente procesate sau de articole bogate in zahar. Optati pentru alternative sanatoase, cum ar fi legumele, fructele, cerealele integrale si sursele de proteine slabe, cum ar fi pestele sau carnea de pasare.

Fiti constienta de alimentele care trebuie evitate cu orice pret, cum ar fi branzeturile moi sau carnea cruda; gatiti intotdeauna bine alimentele inainte de a le consuma!

miscare in sarcina

7. In cele din urma, asigurati-va ca ramaneti activa pe tot parcursul celui de-al doilea trimestru, facand plimbari sau alte activitati de intensitate scazuta, cum ar fi inotul sau yoga prenatala.

Analize necesare in trimestrul 2 de sarcina

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, este important ca viitoarele mame sa fie supuse unei serii de teste care sa le asigure sanatatea si dezvoltarea sanatoasa a micutului lor.

Sumar

Asigura-te ca urmezi toate aceste sfaturi pentru o sarcina de succes. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, nu ezitati sa va adresati medicului dumneavoastra. De la gestionarea nivelului de stres la odihna suficienta, exista mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a va asigura o sarcina sanatoasa.

Sursa: wikipedia.org/Pregnancy
10 lucruri de stiut in sarcina
10 lucruri de stiut in sarcina
Paracetamol in sarcina
Paracetamol in sarcina
Diareea in sarcina
Diareea in sarcina
Candidoza in sarcina
Candidoza in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Pregatirea pentru nastere
Pregatirea pentru nastere