Test Papanicolau
Testul Papanicolau este un test foarte util pentru depistarea cancerului de col uterin sau cervical. Testul Papanicolau este o metoda de diagnostic care se bazeaza pe examinarea secretiei vaginale pentru a depista prezenta bacteriei.
Autor Micu Adi | Publicat Luni, 17 Oct 2022Ultimul update Luni, 17 Oct 2022

Tipuri teste Papanicolau
Exista doua tipuri de teste Papanicolau: unul prenatal, care se face in timpul sarcinii si unul postnatal. Testul Papanicolau prenatal se face in primele patru luni de sarcina, cand sunt sanatoase trompa uterina si colul uterin. Testul Papanicolau postnatal se face in urmatoarele trei luni, dupa nastere.
Pregatirea pentru testul Papanicolau
- Momentul optim pentru prelevare este intre zilele 10 si 14 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruatiei)
- evitati contactul sexual cu 48 de ore inainte de prelevare
- nu faceti dusuri vaginale si nu folositi ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale cu 48 de ore inainte de test
Cat de des se face testul Papanicolau?
Toate femeile ar trebui sa faca teste Papanicolau si controale ginecologice de rutina pentru a-si mentine o stare de sanatate buna. Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor (ACOG) recomanda urmatorul program pentru testarea Papanicolau:
- Testul trebuie facut o data la 2 ani pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 21 si 30 de ani
- Femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 64 de ani, testul trebuie facut anual
- Femeile cu varsta de peste 65 de ani, testul nu trebuie facut in mod regulat daca au avut cel putin trei teste Papanicolau normale consecutive in ultimii 10 ani sau daca nu au avut rezultate anormale in ultimul deceniu
Prezenta sau absenta celulelor anormale la nivelul colului uterin poate fi determinata prin efectuarea unui test Papanicolau. La 1-2 saptamani de la recoltarea unui specimen, se elibereaza rezultatele testului PAP.
Un medic care interpreteaza rezultatele testului va recomanda un plan de tratament, daca este necesar. Atunci cand primiti rezultatele testului, trebuie sa organizati imediat un consult de specialitate. Atunci cand se suspecteaza o infectie cu HPV, vi se poate recomanda sa repetati testul sau sa faceti alte analize.
Inflamatia poate aparea la majoritatea femeilor active sexual. Se detecteaza prezenta unor celule usor anormale, desi este posibil sa nu fie rezultatul unei infectii cu HPV.
Sursa: synevo.ro