Depresia postnatala

Depresia postnatala este un tip de depresie clinica care poate afecta proaspetele mame. Femeile care nasc sunt expuse riscului de a dezvolta aceasta afectiune din mai multe motive.

Autor | Publicat Luni, 24 Oct 2022
Ultimul update Marti, 25 Oct 2022
Depresia postnatala - Calculator-Sarcina.ro
Depresia postnatala

Schimbarile hormonale si stresul provocat de sarcina, nastere si ingrijirea copilului pot contribui la depresia postnatala. Se estimeaza ca aproximativ 10% dintre proaspetele mame sufera de aceasta depresie, dar exista modalitati de a reduce riscul si de a sprijini femeile care au suferit-o.

In cele ce urmeaza vom analiza ce este depresia postnatala, cauzele, simptomele si tratamentul acesteia.

Ce este depresia postnatala?

Depresia postnatala este un tip de depresie clinica ce poate afecta proaspetele mame, care poate incepe oricand in primul an de la nastere.

Depresia postnatala este cea mai frecventa complicatie a nasterii unui copil. Se estimeaza ca aproximativ 10% dintre proaspetele mame sufera de aceasta depresie. Ea afecteaza proaspetele mame si poate incepe oricand in primul an de la nastere.

Poate incepe odata cu nasterea copilului sau mult mai tarziu. Femeile care au un istoric de depresie sau anxietate, un istoric familial de depresie, stresul recent al vietii si cele care se confrunta cu privarea de somn prezinta un risc mai mare de a dezvolta acest simptom.

Cauzele depresiei postnatale

Cauzele exacte ale depresiei postnatale nu sunt cunoscute. Este probabil ca mai multi factori sa joace un rol in fiecare caz in parte. Unii dintre acesti factori includ:

Simptomele depresiei postnatale

Simptomele depresiei postnatale pot include:

Depresia postnatala poate duce, de asemenea, la o legatura deficitara intre mama si copil. Acest lucru inseamna ca proaspata mama ar putea sa nu se poata bucura de relatia implinita cu copilul ei pe care si-o doreste. Bebelusii ale caror mame sufera de depresie postnatala sunt expusi riscului de a dezvolta aceeasi afectiune.

Tratamentul pentru depresia postnatala

Depresia postnatala este o afectiune care poate fi tratata. Femeile ar trebui sa caute ajutor de la un profesionist din domeniul sanatatii cat mai curand posibil daca suspecteaza ca ar putea avea depresie postnatala.

Este important de retinut ca tratamentul pentru depresia postnatala nu inseamna pur si simplu sa astepti ca afectiunea sa dispara de la sine.

Tratamentul va varia in functie de individ si de nevoile sale. Optiunile de tratament pentru depresia postnatala includ:

Sfaturi pentru recuperarea dupa depresia postnatala

Multe femei care sufera de depresie postnatala asteapta prea mult timp inainte de a cauta ajutor. Depresia postnatala este o afectiune care poate fi tratata si nu trebuie sa suferiti singura de ea.

Sumar

Depresia postnatala este un tip de depresie clinica ce poate afecta proaspetele mame. Ea poate incepe oricand in primul an dupa nastere.

Depresia postnatala este cauzata de mai multi factori, printre care schimbarile hormonale, evenimentele stresante, privarea de somn, absenta sprijinului social si lipsa de familiaritate cu parentingul.

Simptomele depresiei postnatale includ tristete, ingrijorare, sentimentul de inadecvare ca parinte, stima de sine scazuta, probleme de concentrare, neliniste si iritabilitate, insomnie sau somn prea mult, senzatie de oboseala si letargie, senzatie de coplesire in fata sarcinilor zilnice, lipsa de interes fata de copil, lipsa de placere in activitati si ganduri suicidare.

Tratamentul pentru depresia postnatala include consiliere, medicamente, sprijin social, un program de somn sanatos, o dieta sanatoasa, un stil de viata sanatos, o rutina si tinerea unui jurnal. Este important sa aveti grija de dumneavoastra si sa cautati ajutor daca credeti ca ati putea suferi de depresie postnatala.

Sursa: nhs.uk
10 lucruri de stiut in sarcina
10 lucruri de stiut in sarcina
Paracetamol in sarcina - administrare si contraindicatii
Paracetamol in sarcina - administrare si contraindicatii
Diareea in sarcina - cauze, simptome si tratament
Diareea in sarcina - cauze, simptome si tratament
Candidoza in sarcina
Candidoza in sarcina
Dureri de cap in sarcina: cauze si tratament
Dureri de cap in sarcina: cauze si tratament
Pregatirea pentru nastere
Pregatirea pentru nastere