Depresia postnatala
Depresia postnatala este un tip de depresie clinica care poate afecta proaspetele mame. Femeile care nasc sunt expuse riscului de a dezvolta aceasta afectiune din mai multe motive.
Autor Micu Adi | Publicat Luni, 24 Oct 2022Ultimul update Marti, 25 Oct 2022

Schimbarile hormonale si stresul provocat de sarcina, nastere si ingrijirea copilului pot contribui la depresia postnatala. Se estimeaza ca aproximativ 10% dintre proaspetele mame sufera de aceasta depresie, dar exista modalitati de a reduce riscul si de a sprijini femeile care au suferit-o.
In cele ce urmeaza vom analiza ce este depresia postnatala, cauzele, simptomele si tratamentul acesteia.
Ce este depresia postnatala?
Depresia postnatala este un tip de depresie clinica ce poate afecta proaspetele mame, care poate incepe oricand in primul an de la nastere.
Depresia postnatala este cea mai frecventa complicatie a nasterii unui copil. Se estimeaza ca aproximativ 10% dintre proaspetele mame sufera de aceasta depresie. Ea afecteaza proaspetele mame si poate incepe oricand in primul an de la nastere.
Poate incepe odata cu nasterea copilului sau mult mai tarziu. Femeile care au un istoric de depresie sau anxietate, un istoric familial de depresie, stresul recent al vietii si cele care se confrunta cu privarea de somn prezinta un risc mai mare de a dezvolta acest simptom.
Cauzele depresiei postnatale
Cauzele exacte ale depresiei postnatale nu sunt cunoscute. Este probabil ca mai multi factori sa joace un rol in fiecare caz in parte. Unii dintre acesti factori includ:
- Modificarile hormonale: Hormonii se schimba semnificativ in timpul si dupa sarcina, pe masura ce organismul se pregateste pentru alaptare. Pentru unele femei, aceste schimbari hormonale pot provoca depresie.
- Evenimente stresante: Evenimentele de viata stresante, cum ar fi un deces in familie sau probleme financiare, pot creste riscul de depresie postnatala.
- Privarea de somn: Noile mame se confrunta adesea cu privarea de somn si cu o calitate redusa a somnului. Privarea de somn este asociata cu depresia postnatala.
- Absenta sprijinului social: Construirea unei retele de familie si prieteni care sa ofere sprijin este vitala pentru proaspetele mame. Absenta acestui sprijin poate creste riscul de depresie postnatala.
- Nefamiliarizarea cu parentingul: Noile mame care nu sunt familiarizate cu cerintele de a fi parinte pot experimenta sentimente de frustrare, vinovatie si presiune. Aceste sentimente pot duce la depresie postnatala.
- Sanatatea bebelusului: Bebelusii care sunt foarte bolnavi sau care au un handicap sau cei care trebuie sa stea in spital pentru o perioada lunga de timp sunt asociati cu un risc crescut de depresie postnatala.
Simptomele depresiei postnatale
Simptomele depresiei postnatale pot include:
- Tristete, lacrimogene si stare de spirit scazuta
- Anxietate si ingrijorare
- Sentimentul de inadecvare ca parinte
- Stima de sine scazuta
- Probleme de concentrare si de luare a deciziilor
- Neliniste si iritabilitate
- Insomnie sau somn prea mult
- Senzatie de oboseala si letargie
- Sentimentul de coplesire in fata sarcinilor zilnice Lipsa de interes fata de copil
- Lipsa de placere in activitati
- Ganduri sinucigase
- Sentimentul ca altora le este mai bine fara tine
- Ganduri de a face rau copilului tau
Depresia postnatala poate duce, de asemenea, la o legatura deficitara intre mama si copil. Acest lucru inseamna ca proaspata mama ar putea sa nu se poata bucura de relatia implinita cu copilul ei pe care si-o doreste. Bebelusii ale caror mame sufera de depresie postnatala sunt expusi riscului de a dezvolta aceeasi afectiune.
Tratamentul pentru depresia postnatala
Depresia postnatala este o afectiune care poate fi tratata. Femeile ar trebui sa caute ajutor de la un profesionist din domeniul sanatatii cat mai curand posibil daca suspecteaza ca ar putea avea depresie postnatala.
Este important de retinut ca tratamentul pentru depresia postnatala nu inseamna pur si simplu sa astepti ca afectiunea sa dispara de la sine.
Tratamentul va varia in functie de individ si de nevoile sale. Optiunile de tratament pentru depresia postnatala includ:
- Consiliere: Consilierea pentru depresia postnatala este un tip de psihoterapie care va poate ajuta sa invatati cum sa va gestionati sentimentele si sa va imbunatatiti starea de spirit.
- Medicamente: Antidepresivele sunt prescrise in mod obisnuit pentru persoanele cu depresie postnatala.
- Sprijin social: Discutiile cu prietenii si membrii familiei si participarea la grupuri de sprijin va pot ajuta sa va simtiti mai putin singura in timp ce va recuperati de depresia postnatala.
- Somn sanatos: Obtinerea a cel putin 7 ore de somn in fiecare noapte si reducerea oricaror factori de stres din viata dumneavoastra poate ajuta la reducerea simptomelor depresiei postnatale.
- O dieta sanatoasa: Mancatul unei diete echilibrate care va ofera toti nutrientii necesari va poate sustine sanatatea si va poate ajuta sa va recuperati de depresia postnatala.
- Stil de viata sanatos: Angajarea in activitati de stil de viata sanatos, cum ar fi exercitiile fizice, poate reduce riscul de depresie postnatala si poate promova sanatatea mintala.
- Rutina: A avea o rutina zilnica va poate ajuta sa va simtiti mai stapana pe situatie, sa reduceti sentimentele de vinovatie si sa promovati obiceiuri de somn sanatoase. O dieta sanatoasa si echilibrata si exercitiile fizice sunt, de asemenea, importante pentru gestionarea depresiei postnatale.
Sfaturi pentru recuperarea dupa depresia postnatala
Multe femei care sufera de depresie postnatala asteapta prea mult timp inainte de a cauta ajutor. Depresia postnatala este o afectiune care poate fi tratata si nu trebuie sa suferiti singura de ea.
- Aveti rabdare: Recuperarea din depresia postnatala poate dura ceva timp. Fiti blanda si intelegatoare cu dvs. in timp ce treceti prin ea.
- Aveti grija de dumneavoastra: Sunteti cea mai importanta persoana din viata dvs., asa ca asigurati-va ca aveti grija de dvs. si de sanatatea dvs. mintala.
- Concentreaza-te pe aspectele pozitive: Concentreaza-te pe aspectele pozitive din viata ta si pe lucrurile bune pe care le ai de oferit copiilor tai.
- Hraniti-va: Rasfatati-va cu un masaj, mergeti la o plimbare in natura sau cititi o carte care rezoneaza cu dumneavoastra.
- Tineti un jurnal: tinerea unui jurnal poate fi un instrument util in gestionarea depresiei postnatale. Acesta va permite sa va scoateti sentimentele si gandurile din cap si sa le treceti pe hartie.
- Pastrati legatura cu familia si prietenii: Petrecerea timpului cu persoanele care tin la dumneavoastra va poate ajuta la recuperare.
- Implica-te: Gasiti o activitate sau o cauza care va pasioneaza si implicati-va in ea.
- Nu va fie teama sa cereti ajutor: Daca simtiti ca nu puteti face fata, nu va fie teama sa cereti ajutor.
Depresia postnatala este un tip de depresie clinica ce poate afecta proaspetele mame. Ea poate incepe oricand in primul an dupa nastere.
Depresia postnatala este cauzata de mai multi factori, printre care schimbarile hormonale, evenimentele stresante, privarea de somn, absenta sprijinului social si lipsa de familiaritate cu parentingul.
Simptomele depresiei postnatale includ tristete, ingrijorare, sentimentul de inadecvare ca parinte, stima de sine scazuta, probleme de concentrare, neliniste si iritabilitate, insomnie sau somn prea mult, senzatie de oboseala si letargie, senzatie de coplesire in fata sarcinilor zilnice, lipsa de interes fata de copil, lipsa de placere in activitati si ganduri suicidare.
Tratamentul pentru depresia postnatala include consiliere, medicamente, sprijin social, un program de somn sanatos, o dieta sanatoasa, un stil de viata sanatos, o rutina si tinerea unui jurnal. Este important sa aveti grija de dumneavoastra si sa cautati ajutor daca credeti ca ati putea suferi de depresie postnatala.
Sursa: nhs.uk