Depresia postnatala: simptome, tratament

Depresia postpartum este o afectiune care afecteaza parintii dupa ce au nascut un bebelus. Aceasta necesita tratament medical de specialitate, in timp ce baby blues este un dezechilibru emotional temporar resimtit de multe din mame la o perioada mai scurta sau mai lunga dupa nastere.

Depresia postnatala

Intre 10% si 15% dintre femeile care nasc pot sa dezvolte o depresie postpartum. Cand vine vorba de riscuri, exista si metode care pot sprijini femeile care trec prin depresie.

Cand si cum apare depresia

In primele 4 - 6 saptamani dupa nastere, depresia postnatala (depresia postpartum) este destul de normala, insa alte mame par sa o dezvolte mai tarziu.

De asemenea, ele pot sa se simta anxioase sau triste si, in timp ce aceste sentimente cresc, mamele se simt coplesite.

Recunoasterea simptomelor este deosebit de importanta pentru a evalua tratamentul, dar mai ales pentru prevenirea complicatiilor.

Barbatii si depresia postnatala

In general, termenul depresie postnatala este folosit mai mult la femei. Insa tatii simt o presiune mult mai mare si devin tot mai greu de gestionat in conditiile in care copiii sunt nascuti.

Barbatii si depresia postnatala

Da, ei resimt simptomele, dar probabil nu toate, deoarece statisticile arata ca aproximativ 10% dintre tati sunt in aceasta situatie.

Cauzele depresiei si principalii factori de risc

Hormonii estrogen si progesteron scad la debutul nasterii, ceea ce are ca efect un deficit in starea emotionala. Aceste fluctuatii hormonale si oboseala din timpul sarcinii expun mamele riscurilor de depresie.

Cauzele depresiei postnatale

Anxietatea cauzata de rolul matern se transforma din cauza nesigurantei, astfel acest nivel crescut de stres este frecvent gasit ca un factor declansator al acestei afectiuni.

Relatii mai grele cu partenerii sau diferite crize in lipsa unui suport social pot declansata acest simptom. Primind sustinere indelungata se pot obtine rezultate pozitive impreuna cu un mediu familial stabil.

Principalele simptome ale depresiei postnatale

Depresia postpartum se manifesta printr-o serie de stari si fenomene. Oboseala extrema, tulburari ale somnului si ale apetitului sunt cele mai comune.

Simptomele depresiei postnatale

Sentimentele cel mai des intalnite sunt:

  • tristete
  • vinovatie
  • iritare
  • neintelegere

Unele forme mai severe, cum ar fi gandirea sinucigasa si chiar ganduri frustrante care le fac sa se simta incomplete. In cazuri rare, pot aparea simptome precum halucinatii si delir, care pot indica o afectiune mai grava numita psihoza postpartum.

De mentionat ca aceste cazuri sunt mai frecvent observate in primele luni de la nastere, insa exista si femei care nu beneficiaza de tratamente adecvate si care ajung sa stagneze in aceasta situatie.

Cum este diagnosticata depresia postpartum

Ingrijirea in caz de depresie, necesita ca, o mama sa fie diagnosticata si tratata in timp util.

Cum este diagnosticata depresia postpartum

Instrumente precum Scala Edinburgh pentru depresia postnatala sunt utile in determinarea prezentei unor simptome specifice. Este important ca mamele sa fie sincere cu medicii cu privire la starea lor emotionala.

In plus, adesea medicul de familie este primul specialist care poate identifica semnele tipice ale depresiei postpartum. Psihologii si psihiatrii ofera o gama de optiuni de tratament bazate pe nevoile specifice mamelor in cauza.

Cum o prevenim

Cum o prevenim
  • Timpul petrecut la cursurile de yoga sau meditatie este vitala in intarirea rezilientei emotionale.
  • Sustinerea maternitatii prin lectii prenatale si oferirea de informatii utile.
  • Sunt mai putin stresante sedintele cu un analist sau un grup de pacienti la care se obtin cunostinte complete despre nastere.
  • Planificarea ajutoarelor esentiale in lunile de dupa nastere este importanta.
  • Implicarea partenerului modifica iarasi pozitiv nivelul bunastarii mamei, prin comunicare si interactiune stransa cu familia, reusindu-se substituiri ale stresurilor obisnuite.

Cat timp dureaza

Aproape toate femeile se vindeca complet intr-o perioada relativ scurta, insa sentimentul unor simptome poate dura ani de zile fara a urma vreun tratament specializat.

Care sunt primele semne care necesita cautarea ajutorului?

Primele indicii includ pierderea interesului pentru activitati placute, cum ar fi interactiunea corespunzatoare cu copilul. Este esential ca factorii de stres sa fie abordati cat mai curand posibil.

Metode de tratament ale depresiei postpartum

Medicamentele antidepresive pot fi recomandate in cazurile grave sau moderate, insa administrarea acestora terbuie sa fie supravegheata medical.

Sfaturi pentru recuperarea dupa depresia postnatala

Aceste medicamente nu sunt recomandate mamelor care alapteaza, de aceea, decizia privind tratamentul trebuie luata de un medic.

Psihoterapia, in special terapia cognitiv-comportamentala (CBT) este eficienta in cazul depresiei. O alta mama reuseste sa ajute persoanele a caror ganduri sunt mai mult negative decat pozitive.

O alimentatie sanatoasa, somnul suficient si exercitiile fizice sunt si ele foarte importante in ameliorarea simptomelor depresive.

Chiar si o scurta plimbare in aer liber poate in mod semnificativ sa contribuie la starea generala a mamei.

Sumar

Depresia postnatala poate aparea ca urmare a modificarilor hormonale, oboselii si stresului in timpul primului an dupa nastere. Aceasta se poate manifesta prin iritabilitate, stare de tristete, oboseala cronica si ganduri negative.

Problema se rezolva simplu cu ajutorul specialistilor, stai linistita. Mult somn, mai mult respect pentru sine si nu uita, te poti descurca.

Autor: • Sursa: www.nhs.uk Publicat: • Modificat: