Morfologia fetala trimestrul 2

Morfogeneza fetala este procesul prin care un fat isi dezvolta forma si organele dintr-un ghem de celule nestructurate. Al doilea trimestru de sarcina este o perioada critica pentru crestere, dezvoltare si morfogeneza.

Autor | Publicat 24 Octombrie 2022
Ultimul update 11 Decembrie 2023
Morfologia fetala trimestrul 2 - Calculator-Sarcina.ro
Morfologia fetala trimestrul 2

Acest articol ofera o prezentare generala a morfologiei fetale in al doilea trimestru, inclusiv a anatomiei normale la 14 pana la 19 saptamani si la 21 pana la 28 de saptamani, precum si a anomaliilor comune, cum ar fi gastroschizisul, omfalocelul si alte anomalii congenitale.

Ce este morfologia fetala in al doilea trimestru

Morfologia fetala in cel de-al doilea trimestru de sarcina se refera la dimensiunea, forma si dezvoltarea fatului in aceasta perioada.

In acest stadiu, fatul creste rapid si se dezvolta parti importante ale corpului, precum creierul, inima si ficatul. O ecografie de morfologie fetala se efectueaza la 15-19 saptamani pentru a evalua dimensiunea capului, cantitatea de lichid amniotic si pozitia fatului.

O ecografie de morfologie fetala poate fi efectuata, de asemenea, mai tarziu in al doilea trimestru pentru a evalua organele fetale care sunt complet formate in acest stadiu.

De ce se efectueaza o ecografie de morfologie fetala in trimestrul al doilea de sarcina?

O ecografie de morfologie fetala se efectueaza pentru a evalua daca toate partile corpului sunt prezente si cresc intr-un ritm normal. In acest stadiu, capul si organele abdominale sunt cele mai importante de evaluat.

Volumul lichidului amniotic este, de asemenea, evaluat, deoarece nivelurile scazute pot indica posibile probleme fetale. De asemenea, se poate efectua o ecografie de morfologie fetala pentru a investiga cauza unei anomalii din primul trimestru.

O ecografie de morfologie fetala normala poate risipi ingrijorarile legate de rezultatele sarcinii si ii poate linisti pe viitorii parinti ca totul evolueaza normal.

14 pana la 19 saptamani - Cresterea si dezvoltarea fatului

Capul fetal creste cu 19% in timpul trimestrului al doilea, in timp ce restul corpului creste doar cu 9%. Fatul are o lungime de aproximativ 5 cm la 14 saptamani si ajunge la aproximativ 12 cm in saptamana 28.

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, fatul realizeaza o crestere si o morfogeneza rapida. Se stabileste sistemul digestiv si se formeaza ficatul si pancreasul. Creierul creste rapid, iar tesutul nervos si caile nervoase sunt formate. Plamanii si caile respiratorii incep sa se dezvolte si incepe pigmentarea pielii.

21 pana la 28 de saptamani - Dezvoltarea organelor din al doilea trimestru

Toate organele majore sunt complet formate si functioneaza la sfarsitul celui de-al doilea trimestru. Pielea este complet pigmentata.

Inima este formata, iar sistemul circulator este bine dezvoltat. Ficatul si splina sunt formate, iar pancreasul este prezent. S-au dezvoltat rinichii, iar vezica urinara si organele genitale sunt formate. Fatul poate incepe acum sa invete si sa isi aminteasca lucruri.

21 pana la 28 de saptamani - Anomalii de morfologie fetala

Urmatoarele sunt anomalii frecvente ale morfologiei fetale:

Anumite anomalii morfologice fetale pot fi diagnosticate prin ecografie morfologica fetala. Altele necesita teste de diagnosticare suplimentare, cum ar fi amniocenteza sau prelevarea de probe de vilozitati coriale (CVS), pentru a confirma diagnosticul si a determina prognosticul.

Restrangerea cresterii fetale si anomaliile congenitale sunt cele mai frecvente cauze de deces fetal in al doilea trimestru (aceste anomalii morfologice fetale sunt rare).

Sumar

Al doilea trimestru este o perioada critica pentru crestere, dezvoltare si morfogeneza. Acest articol ofera o prezentare generala a morfologiei fetale in al doilea trimestru, inclusiv a anatomiei normale la 14 pana la 19 saptamani si la 21 pana la 28 de saptamani, precum si a anomaliilor comune, cum ar fi gastroschizisul, omfalocelul si alte anomalii congenitale.

Sursa: pregnancybirthbaby.org.au
10 lucruri de stiut in sarcina
10 lucruri de stiut in sarcina
Paracetamol in sarcina
Paracetamol in sarcina
Diareea in sarcina
Diareea in sarcina
Candidoza in sarcina
Candidoza in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Pregatirea pentru nastere
Pregatirea pentru nastere