Ai ajuns la trimestrul al doilea? Iata o scurta prezentare a perioadei de sarcina pe saptamani

Trimestrul al doilea este considerat, de majoritatea mamicilor, ca fiind o perioada de relaxare in ceea ce priveste schimbarile pe care au fost nevoite sa le suporte in primul trimestru.

Autor | Publicat 10 Noiembrie 2022
Ultimul update 11 Decembrie 2023
Ai ajuns la trimestrul al doilea? Iata o scurta prezentare a perioadei de sarcina pe saptamani - Calculator-Sarcina.ro
Ai ajuns la trimestrul al doilea? Iata o scurta prezentare a perioadei de sarcina pe saptamani

Din cauza faptului ca sarcina pe saptamani din primul trimestru a fost asemenea unei perioade de acomodare cu un nou stil de viata, era firesc ca unele schimbari de la nivelul organismului sa fie neplacute si sa genereze senzatii de disconfort.

Din fericire, dupa incheierea sa, organismul femeii reuseste sa accepte ideea ca gazduieste o noua viata, acomodandu-se tot mai mult cu bebelusul in devenire. Cu toate acestea, micutul continua sa creasca, ceea ce are un impact urias asupra uterului, care se afla intr-o continua expansiune. Nici sanii nu se lasa mai prejos, continuand sa se dezvolte suficient, astfel incat sa poata sustina laptele.

Exista o multime de femei care nu sunt sigure cate saptamani are o sarcina, insa, din fericire, expertii lamuresc acest aspect.

Pentru ca sarcina incepe sa se calculeze din prima zi a ultimei menstruatii, la sfarsit vei observa ca vei ajunge la 40 de saptamani. Exista si unele situatii in care sarcina se extinde pana la saptamana 42, fiind complet normal. Citeste in continuare si afla ce surprize iti va aduce trimestrul al doilea.

Sarcina pe saptamani in trimestrul al doilea

Saptamana 13

Motivul de verificare a perioadei de sarcina pe saptamani si luni este redat chiar de faptul ca este mai usor sa identifici simptomele pe care le vei avea, dar si etapa de evolutie in care bebelusul tau se afla.

Tot in aceeasi idee este contorizata si sarcina pe saptamani si trimestre, unde trimestrul al doilea incepe pasnic, calm, cu saptamana a 13-a, in care mamica isi recapata zambetul pe buze, iar bebelusul atinge greutatea de aproximativ 25 g.

Acum ca stii ce simti cand se fixeaza sarcina, va trebui sa te pregatesti de simptomele pe care le vei avea cand sarcina isi continua evolutia.

Saptamana 14

Copilasul atinge lungimea de 85 mm, iar rinichii sai incep sa functioneze, dezvoltandu-i-se si organele sexuale. Pe de alta parte, tu o sa castigi in greutate aproximativ 10-12,5 kg, ceea ce este complet firesc.

Saptamana 15

Bebelusul incepe sa-si dezvolte auzul, avand capacitatea de a percepe sunete din lumea de afara. Pe langa sunetele din exterior, acesta va fi capabil sa auda sunetele inimii si vocii tale. Ca simptome, vei experimenta o sensibilitate crescuta la lumina, secretii vaginale cu textura groasa, laptoasa si posibile infectii urinare.

Saptamana 16

Copilul tau o sa se bucure de o dezvoltare a sistemului nervos, dar si a expresiilor faciale, asupra carora nu are control momentan. in saptamana a 16-a riscul de a te confrunta cu o tulburare hepatica devine tot mai pronuntat, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa neglijezi sub nicio forma vizitele la cabinetul medicului specialist.

Saptamanile�17-20

Fetusul reuseste sa depaseasca greutatea de 150 g, miscandu-se tot mai mult si dezvoltandu-si tot mai bine expresiile faciale. Tot in aceasta perioada se dovedeste a fi de-a dreptul necesar sa se efectueze ecografii, prin intermediul carora se poate identifica pozitia fatului pe saptamani, dar si evolutia sa. Pe langa simptomele cu care te-ai obisnuit, vei experimenta si dureri abdominale, constipatie, crampe sau arsuri retrosternale (arsuri in capul pieptului).

Saptamanile 21-23

Copilasul a mai castigat in greutate, ajungand la 350 g. Din acest moment, greutatea micutului este oficial mai mare decat a placentei, observandu-se primele miscari de respiratie, cu toate ca plamanii nu s-au dezvoltat suficient de mult. Ca simptome, este posibil sa te confrunti cu neplacutii hemoroizi din cauza dilatarii venelor de la nivelul anusului, fiind mult mai predispusa la aparitia infectiilor urinare.

Daca vrei sa te informezi si mai mult cu privire la evolutia gestatiei, consultandu-te si cu alte experiente ale mamicilor, poti introduce cuvintele cheie "sarcina pe saptamani poze", "sarcina pe saptamani video" si "sarcina pe saptamani tabel" in butoanele de "Search" ale motoarelor de cautare.

Saptamanile 24-25

Cu o lungime de peste 30 cm si o greutate de 600 g, copilul are sansa de a supravietui in cazul in care se naste prematur, fiind mult mai dinamic si receptand atingerea. in cadrul acestei etape, micutul incepe sa sughita, avand pielea inca subtire.

In cazul tau, este posibil ca durerile de spate sa se acutizeze, manifestand si inflamatii ale fetei, picioarelor, mainilor din cauza retentiei de apa. De asemenea, exista riscul sa dezvolti infectii ale tractului urinar, pe care trebuie sa le tii sub control, astfel incat copilasul sa se dezvolte in parametri optimi.

Trimestrul al doilea este, totodata, si o perioada de pregatire pentru trimestrul al treilea, care vine la pachet cu o multime de schimbari adesea inconfortabile. Cu toate acestea, daca tii cont de sfaturile medicului specialist si urmezi o dieta sanatoasa, vei reusi sa faci fata mai bine noilor provocari.

10 lucruri de stiut in sarcina
10 lucruri de stiut in sarcina
Paracetamol in sarcina
Paracetamol in sarcina
Diareea in sarcina
Diareea in sarcina
Candidoza in sarcina
Candidoza in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Dureri de cap in sarcina
Pregatirea pentru nastere
Pregatirea pentru nastere