Sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o afectiune frecventa care afecteaza aproximativ una din cinci femei. Este, de asemenea, cunoscut uneori sub numele de sindromul Stein-Leventhal, deoarece a fost descris pentru prima data de doi medici germani pe nume Stein si Leventhal in secolul al XIX-lea.
Autor Micu Adi | Publicat Luni, 24 Oct 2022Ultimul update Marti, 25 Oct 2022

SOPC are diverse simptome si efecte secundare, inclusiv perioade neregulate, crestere excesiva a parului si infertilitate. Femeile cu SOPC au un risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 2, rezistenta la insulina si obezitate din cauza interactiunii cu aceasta tulburare.
Acest articol exploreaza ce este pcoss, cauzele, simptomele si modul de tratare a acestuia.
Ce este sindromul ovarelor polichistice?
Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o afectiune frecventa care afecteaza aproximativ una din cinci femei. SOPC poate provoca perioade neregulate, crestere excesiva a parului si infertilitate.
In cazul SOPC, ovarele pot fi marite si umplute cu saci plini de lichid numiti chisturi. SOPC este una dintre cele mai frecvente tulburari hormonale la femeile de vĂ¢rsta reproductiva.
Este, de asemenea, cunoscut uneori sub numele de sindromul Stein-Leventhal, deoarece a fost descris pentru prima data de doi medici germani pe nume Stein si Leventhal in secolul al XIX-lea.
Care sunt cauzele SOPC?
Desi nu cunoastem cauza exacta a SOPC, se crede ca o combinatie de factori genetici, de mediu si hormonali sunt responsabili pentru SOPC.
Nivelul hormonului androgen este ridicat la femeile cu SOPC, ceea ce poate afecta functia ovarelor si le poate face sa se mareasca. Nivelul crescut de androgeni poate duce, de asemenea, la cresterea nedorita a parului.
Androgenul interfereaza, de asemenea, cu productia hormonului progesteron de catre ovare, ceea ce poate duce la infertilitate. Multe femei cu SOPC au, de asemenea, rezistenta la insulina, care este o afectiune in care organismul nu poate utiliza glucoza in mod corespunzator.
Simptomele comune ale SOPC
Unele dintre simptomele comune ale SOPC includ:
- anomalii menstruale
- dificultati in reglarea glicemiei
- acnee
- probleme de fertilitate
- probleme de slabire
Aceste simptome sunt cauzate de excesul de testosteron din sange, care, la randul sau, este cauzat de un dezechilibru intre hormonul masculin si hormonul feminin estrogen.
Cum se diagnosticheaza sindromul ovarelor polichistice?
Un medic va putea diagnostica SOPC prin evaluarea istoricului medical, efectuarea unui examen fizic si a unui test de sange pentru a masura nivelul de hormoni. De asemenea, medicul poate efectua o ecografie daca banuieste ca ati putea avea SOPC.
Tratament pentru SOPC
Nu exista un tratament pentru SOPC, dar exista modalitati prin care puteti trata simptomele SOPC si puteti preveni complicatiile pe termen lung.
Dieta si exercitiile fizice sunt cruciale pentru gestionarea SOPC, deoarece ajuta la reducerea rezistentei la insulina si promoveaza pierderea in greutate.
SOPC nu sunt vindecabile, dar exista modalitati de a gestiona simptomele asociate cu acesta. Una dintre cele mai bune modalitati de a gestiona SOPC este administrarea de pilule contraceptive.
Acest lucru va ajuta la reglarea perioadelor si la reducerea cantitatii de androgeni din corpul dumneavoastra. De asemenea, puteti lua Metformin ca tratament pentru SOPC, deoarece va poate ajuta sa va reglati hormonii si sa reduceti rezistenta la insulina.
SumarSOPC este o afectiune comuna care afecteaza multe femei. Este cauzata de o combinatie de factori genetici, de mediu si hormonali. SOPC poate provoca anomalii menstruale, dificultati in reglarea zaharului din sange si infertilitate. Nu exista un tratament pentru SOPC, dar exista modalitati prin care puteti trata simptomele si puteti preveni complicatiile pe termen lung.
Sursa: hopkinsmedicine.org