Trombofilia: ce este, simptome, analize necesare, tratament

Trombofilia inseamna literalmente "tendinta de a forma cheaguri de sange". Se refera la un risc crescut de aparitie a trombozei sau la formarea unui cheag de sange in interiorul unei vene sau artere.

Autor | Publicat Marti, 11 Oct 2022
Ultimul update Joi, 13 Oct 2022
Trombofilia - Calculator-Sarcina.ro
Trombofilia

Persoanele cu trombofilie au un risc crescut de a dezvolta cheaguri de sange in vene sau artere, ceea ce poate duce la complicatii grave, cum ar fi tromboza venoasa sau arteriala.

Trombofilia este extrem de rara si afecteaza doar una din cateva mii de persoane. In cele mai multe cazuri, nu este mostenita, ci se dezvolta in mod aleatoriu ca urmare a unei alte afectiuni de baza.

Cauza exacta a trombofiliei nu este intotdeauna cunoscuta si poate fi dificil de diagnosticat.

Ce este un cheag de sange?

Un cheag de sange este o masa de sange care se formeaza in interiorul unui vas de sange atunci cand fluxul sanguin este blocat.

Cheagurile de sange sunt adesea asociate cu boli sau leziuni si pot aparea in artere, vene si vasele de sange din interiorul capului.

Cheagurile de sange care se formeaza in artere sunt cauza atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale, in timp ce cheagurile de sange din vene provoaca cheaguri de sange in picioare (tromboza venoasa profunda sau TVP) sau cheaguri de sange in plamani (embolie pulmonara sau EP).

Cheagurile de sange sunt, in cea mai mare parte, rezultatul mecanismului natural de coagulare al organismului. Mecanismul de coagulare este o serie de evenimente care au ca rezultat "oprirea" sangelui la locul unei leziuni sau al unei boli si formeaza un cheag pentru a opri fluxul de sange.

Odata ce leziunea se vindeca, cheagul se dizolva. Cheagurile de sange pot deveni grave daca nu se dizolva, se sparg sau sunt blocate intr-o zona in care nu-si au locul.

Tipuri de trombofilie

Teste pentru trombofilie

Teste cum ar fi testele de coagulare a sangelui, testele de sange pentru sindromul antifosfolipidic si testele de deficit de proteina S si proteina C pot ajuta la diagnosticarea trombofiliei.

Tratamentul pentru trombofilie

Daca ati fost diagnosticat cu trombofilie, medicul dumneavoastra va poate sugera unele modificari ale stilului de viata care va pot ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta un cheag de sange. Acestea pot include:

Este important de retinut ca modificarile stilului de viata pot sa nu fie suficiente pentru a preveni formarea cheagurilor de sange in vasele de sange.

In aceste cazuri, medicul dumneavoastra va poate prescrie un medicament anticoagulant pentru a va reduce riscul de a dezvolta un cheag de sange.

Urmati intotdeauna instructiunile medicului dumneavoastra in ceea ce priveste dozajul, frecventa de utilizare si orice alte instructiuni de administrare a medicamentelor anticoagulante.

Concluzie

Trombofilia este rara si poate fi periculoasa daca provoaca un cheag de sange. Simptomele trombofiliei includ durere, umflaturi si crampe la picioare.

Tratamentul depinde de tipul de trombofilie pe care il aveti. Acesta poate include modificari ale stilului de viata si medicamente anticoagulante.

Sursa: nhs.uk/conditions/thrombophilia
10 lucruri de stiut in sarcina
10 lucruri de stiut in sarcina
Paracetamol in sarcina - administrare si contraindicatii
Paracetamol in sarcina - administrare si contraindicatii
Diareea in sarcina - cauze, simptome si tratament
Diareea in sarcina - cauze, simptome si tratament
Candidoza in sarcina
Candidoza in sarcina
Dureri de cap in sarcina: cauze si tratament
Dureri de cap in sarcina: cauze si tratament
Pregatirea pentru nastere
Pregatirea pentru nastere