Tu stii in ce saptamana de sarcina esti? Un calculatorul sarcina te ajuta sa verifici

Daca nu te afli printre putinele femei norocoase de a avea o sarcina fara simptome, cu siguranta te-ai intrebat adesea cat vor mai persista neplacutele greturi matinale sau de ce te simti tot timpul atat de obosita.

Autor | Publicat Marti, 13 Dec 2022
Ultimul update Joi, 05 Ian 2023
Tu stii in ce saptamana de sarcina esti? Un calculatorul sarcina te ajuta sa verifici - Calculator-Sarcina.ro
Tu stii in ce saptamana de sarcina esti? Un calculatorul sarcina te ajuta sa verifici

Un calculator sarcina te ajuta sa determini data probabila a nasterii si, in functie de aceasta, in ce trimestru, luna si saptamana te afli intr-un anumit moment.

Vremurile s-au schimbat si sarcina nu mai este privita ca o perioada de asteptare si de neprevazut in care poate sa vina sorocul oricand.

Viitoarele mame, implicate astazi in numeroase activitati, pe langa viata de familie, au nevoie sa fie informate, sa prevada transformarile prin care trece organismul lor, sa gestioneze cat mai bine starile emotionale cu care se confrunta si sa isi planifice existenta de zi cu zi astfel incat sarcina sa nu constituie un impediment in cariera, in relatiile cu sotul sau copiii si in eventualele calatorii.

Pe kid.ro gasesti articole documentate despre fiecare etapa de sarcina si informatii utile despre simptome, analize necesare si calatorii.

Data probabila a nasterii bebelusului si ajutorul unui calculator sarcina

Exista mai multe metode cunoscute prin care se poate determina data probabila a nasterii copilului si de care probabil ai auzit.

Daca ai nedumeriri sau ai observat ca exista o diferenta intre modalitatea ta de calcul de sarcina si cea a medicului ginecolog, trebuie sa stii ca cea mai frecventa metoda folosita este aceea care are ca data de inceput prima zi a ultimei menstruatii.

Popular se stie ca un copil sta in pantecul mamei sale timp de noua luni inainte sa vada lumina zilei, iar perioada se calculeaza din momentul conceptiei. Cunostintele moderne despre sarcina indica o durata a acesteia cuprinsa intre 38 si 40 de saptamani.

Pe calendar, daca numaram saptamanile din cele noua luni, ajungem la 40 de saptamani, ceea ce inseamna ca cele doua durate coincid.

Un calculator de sarcina modern ia insa ca data de pornire ultima menstruatie, rezulta ca, potrivit stiintei, durata sarcinii ar putea fi mai mare decat traditionalul termen de 9 luni. De aceea, medicina indica o durata a sarcinii cuprinsa intre 38 si 40 de saptamani si nu un interval fix. Mare atentie la depresia postnatala, afla care sunt principalele cauze si metodele de tratament.

Daca iti cunosti data ultimei menstruatii, poti folosi cu usurinta un calculator sarcina aplicatie pentru a afla data probabila a nasterii copilului.

Unele calendare, pe langa data nasterii, iti indica si varsta gestationala estimata a fatului si afli astfel automat in ce saptamana de sarcina esti, ceea ce este extrem de util pentru o viitoare mamica.

De ce se calculeaza termenul de sarcina de la ultima menstruatie?

Din punct de vedere logic, un calculator sarcina pe saptamani si luni ar trebui sa porneasca de la momentul conceptiei sau, cel mai devreme, de la momentul ovulatiei, cand exista macar acel ovul maturizat eliberat de ovar si care poate fi fecundat in urma contactului sexual. si totusi de ce se recurge la data ultimei menstruatii ca metoda de calcul a duratei?

Raspunsul este simplu: prima zi a ultimului ciclu menstrual, atunci cand apare sangerarea specifica este un element cert, vizibil in exterior, perceptibil de catre femeia la varsta fertila.

Data ovulatiei si data conceptiei sunt momente asupra carora pot exista multe necunoscute si care sunt influentate de o serie de factori, de cele mai multe ori invizibili si imperceptibili in absenta unor investigatii specifice.

La circa 10 % dintre femeile de varsta fertila, ciclul menstrual dureaza 28 de zile, in celelalte cazuri este vorba despre o durata intre 21 si 35 de zile, ceea ce determina si o variatie corespunzatoare a datei ovulatiei.

La femeile cu un ciclu neregulat, a carui durata se schimba periodic, este si mai complicata determinarea perioadei fertile.

Data conceptiei este, de asemenea, dificil de estimat, intrucat depinde de data ovulatiei si de raporturile sexuale neprotejate ale viitoarei mame.

Cu exceptia cazurilor in care se efectueaza teste pentru determinarea momentului ovulatiei sau cand se realizeaza fertilizarea in vitro, singurul indiciu cert, exterior este data primei zile a ultimei menstruatii, iar un calculator de sarcina online va determina data probabila a nasterii pornind de la acest moment.

Ce faci esti insarcinata si cand nu cunosti data ultimei menstruatii?

Daca ai uitat data ultimei menstruatii si nici nu te poti baza pe un calculator sarcina in functie de data conceptiei, cea mai buna metoda de estimare a datei nasterii este vizita la medic si efectuarea unei ecografii.

Exista anumiti indici pe care medicul ii foloseste si care tin locul unui calculator sarcina pe luni. Stiinta medicala se bazeaza mult pe observatie si pe comparatie, astfel incat exista trasaturi clare ale fatului in functie de varsta gestationala.

Spre exemplu, inima fetala poate fi auzita folosind ultrasunetele Doppler la 10 pana la 12 saptamani la majoritatea gravidelor. Prin urmare, varsta gestationala ar trebui sa fie de cel putin 10 pana la 12 saptamani daca se aud bataile inimii fetale.

Aceste informatii, corelate cu examenul clinic, in care medicul verifica dimensiunile, pozitia uterului si alte aspecte reprezinta cel mai bun calculator de sarcina atunci cand nu cunosti informatii legate de data ultimei menstruatii, data ovulatiei sau data conceperii bebelusului.

In orice caz, vizita lunara la medicul ginecolog este cea mai buna metoda de a urmari sarcina, de a estima data nasterii si de a te asigura ca iei cele mai bune masuri pentru protejarea sanatatii tale si a bebelusului din burtica.

10 lucruri de stiut in sarcina
10 lucruri de stiut in sarcina
Paracetamol in sarcina - administrare si contraindicatii
Paracetamol in sarcina - administrare si contraindicatii
Diareea in sarcina - cauze, simptome si tratament
Diareea in sarcina - cauze, simptome si tratament
Candidoza in sarcina
Candidoza in sarcina
Dureri de cap in sarcina: cauze si tratament
Dureri de cap in sarcina: cauze si tratament
Pregatirea pentru nastere
Pregatirea pentru nastere